Mecanisme de exploatare


Rezultatele proiectelor pot provoca schimbari reale, atat la nivel micro – in vietile persoanelor si grupurilor, cat si la nivel macro – influentand sistemele si politicile. Schimbarea este posibila insa doar daca rezultatele sunt adoptate. Aceasta inseamna exploatarea rezultatelor.
 
Desigur, cheia succesului este alegerea unor mecanisme de exploatare care sa fie adecvate atat tipului de rezultat, cat si tipului de beneficiari care ne dorim sa adopte rezultatul respectiv. Daca rezultatul proiectului este, de exemplu, o metoda noua sau un produs nou, atunci mecanismele folosite ar putea fi transferul, comercializarea, sustenabilitatea. Daca proiectul are rezultate mai putin tangibile, de exemplu, experienta dobandita intr-o mobilitate, atunci acreditarea poate fi un mecanism mai potrivit.
 
Transferul
 
Transferul potenteaza bunele practici prin raspandirea rezultatelor. Poate avea loc la orice nivel, iar rezultatele pot fi folosite ca atare in contexte noi, sau pot fi adaptate si usor schimbate, pentru a se adapta unui anumit context.
 
Comercializarea
 
Este un mecanism destinat in primul rand produselor tangibile. Pentru a-l pune in practica, este nevoie de un coordonator de proiect cu veleitati antreprenoriale, care sa convinga un comerciant sa produca rezultatul respectiv. Atentie! Este nevoie sa lamuriti problema complexa a drepturilor de proprietate (atunci cand produsul este rezultatul muncii mai multor parteneri din proiect, de exemplu) inainte de a-l comercializa.
 
Sustenabilitatea
 
Faptul ca un proiect s-a incheiat, nu inseamna ca rezultatele sale trebuie sa dispara sau sa fie complet uitate. Este important ca ele sa ramana vizibile si disponibile, pe pagina web a proiectului de exemplu, pentru ca publicul tinta sa aiba in continuare acces la ele.
 
Acreditarea mobilitatii si calificarilor
 
Experienta mobilitatii este adesea rezultatul unei invatari informale, care este greu de cuantificat. Folositi instrumente ca Europass, care promoveaza transparenta calificarilor, fie ele formale, informale sau non-formale.
 


AGENTIA NATIONALA
PENTRU PROGRAME COMUNITARE IN
DOMENIUL EDUCATIEI SI FORMARII PROFESIONALE
MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII STIINTIFICE
    ADRESA NOASTRA
Splaiul Independentei, nr. 313,
Biblioteca Centrala a Universitatii Politehnica Bucuresti,
Corp A, etajul 1, Sector 6, 060042, Bucuresti, Romania