Ghid de valorizare


Orice plan de diseminare si exploatare bun ar trebui sa ia in considerare nevoile utilizatorilor proiectului, sectorul in care acestia lucreaza si toate celelalte parti interesate (stakeholderi) – inclusiv Comisia Europeana.
 
Pe cat posibil, planul trebuie sa fie suficient de flexibil pentru a permite integrarea altor grupuri tinta sau altor parti interesate pe parcursul proiectului, daca este cazul.
 
Identificarea utilizatorilor
 
Cei care pot beneficia de pe urma rezultatelor proiectului sunt numerosi si diversi. Organizatiile implicate in proiecte in general si in proiecte finantate prin programele administrate de Directoratul General Educatie si Cultura pot fi beneficiari importanti. In acelasi timp, pot functiona si ca multiplicatori de informatie, avand acces la organizatii similare, care nu sunt neaparat implicate in proiecte, dar care pot folosi rezultatele proiectelor.
 
Potentialii utilizatori au propriile nevoi si interese si este important ca echipa de proiect sa le cunoasca intr-o masura atunci cand elaboreaza planul de diseminare si exploatare. De exemplu, un profesor (din invatamantul pre-universitar sau universitar) are cel mai probabil, un camp mai specializat de interes si va fi atras de proiectele care au rezultate direct relevante pentru el. Pe de alta parte, politicienii sau factorii de decizie vor dori sa vada proiecte cu acoperire mai larga, ale caror rezultate pot contribui la dezvoltarea sau inovarea politicilor regionale, nationale si europene.
 
Instrumente utile
 
Majoritatea proiectelor europene presupun efectuarea unei analize de nevoi, folosind instrumente cum ar fi sondajele, chestionarele, cercetari etc. Alte surse utile de informatii sunt studiile sectoriale si consultarile cu partile interesate (stakeholderii).
 
Nu uitati ca nevoile beneficiarilor se schimba in timp. Este nevoie de o evaluare regulata, pentru a va asigura ca proiectul continua sa raspunda nevoilor grupului tinta.
 
Sa inveti din experiente...
 
Rezultatele concrete ale proiectelor – de exemplu produsele finale – sunt relativ simplu de „vandut” catre beneficiari. Sunt tangibile si atunci este usor sa le promovezi, explicand care sunt avantajele lor, prin metode traditionale de diseminare si exploatare. Ce se intampla insa atunci cand rezultatele unui proiect constau in experiente ale oamenilor sau organizatiilor? Acestea sunt intangibile, adesea subiective – cum le putem valoriza?
 
Ce sunt experientele?
 
Experienta participarii intr-un proiect poate fi: 
 • Dobandita „ad-hoc” de parteneri, in activitatile proiectului
 • Dobandita de alte persoane care vin in contact cu ideea si activitatile proiectului
 • Obtinuta prin schimbul de informatii si bune practici
 • Dobandita prin evenimente culturale sau prin contactele informale create intr-un proiect
 
Transmiterea cunostintelor informale
 
Experientele, prin natura lor, sunt mai greu de diseminat prin mijloace traditionale – publicatii, pagini web, CD-uri, buletine informative electronice. Exista totusi alte mijloace electronice care va pot fi utile – comunitatea YouTube de exemplu, permite postarea de scurte filme pe site-ul youtube si apoi inserarea lor pe pagina web a proiectului.
 
Forumurile online ofera si ele posibilitati de diseminare, facilitand in acelasi timp discutarea experientelor si cererea/primirea de feedback. Conferintele, seminariile si workshop-urile pot fi si ele utile, prin organizarea unui forum de discutii in cadrul conferintelor, in care participantii sa-si povesteasca experientele si sa imparta cu ceilalti ce au invatat din aceste experiente.
 
Exemplu:
 
Proiectul Building Bridges across Boundaries, axat pe diseminarea practicilor de dezvoltare a calitatii in scolile din sudul si estul Europei
 
 
Planul de diseminare
 
Coordonatorii de proiect trebuie sa se gandeasca inca din momentul scrierii proiectului cum pot sa genereze „publicitate” pentru proiect si sa nu astepte ca proiectul sa fie finalizat pentru a incepe diseminarea acestuia.
 
Un plan de diseminare bun poate sa includa urmatoarele:
 
 • Pagina web a proiectului – design-ul paginii, gazduire, administrare
 • Un pliant simplu care sa prezinte succint obiectivele proiectului, in limbile tuturor partenerilor
 • O baza de date de persoane, organizatii si proiecte cheie, care pot ajuta la diseminarea proiectului sau pot fi interesate de rezultatele acestuia
 • Publicarea unor buletine informative, tiparite sau electronice, cu aparitie regulata
 • O brosura (sau chiar publicatie mai cuprinzatoare) finala care sa descrie rezultatele si produsele cele mai importante ale proiectului
 • Conferinte, seminarii, workshop-uri de diseminare – o activitate care devine tot mai populara in randul proiectelor
 • Activitati de public relations – emiterea de comunicate de presa, distribuirea de pachete informative pentru presa, publicarea de mici articole in ziarele relevante. Trebuie facute toate eforturile pentru a obtine publicitate gratuita  in mass-media. De aceea, e nevoie ca materialele distribuite presei sa fie captivante si sa scoata in evidenta punctele tari ale proiectului.
 
Planul de diseminare trebuie sa implice totii partenerii proiectului, nu doar coordonatorul. Fiecare institutie poarta responsabilitatea diseminarii in propria tara, in propria retea de contacte si in propria limba. Numai asa se poate produce un efect de multiplicare. 
 
 
Planul de exploatare
 
Luati in considerare urmatoarele lucruri atunci cand ganditi un plan de exploatare a rezultatelor proiectului:
 
 • Un demers flexibil, care sa va asigure feedback-ul utilizatorilor finali in toate etapele proiectului.
 • Intelegeti-va grupul/grupurile tinta – mai precis, intelegeti-le nevoile, asteptarile, motivatiile. Fiti pregatiti sa adaptati proiectul la ele. De exemplu, puteti descoperi pe parcursul unui proiect ca unuia din grupurile tinta nu-i place sa foloseasca internetul si prefera sa citeasca lucruri scrise pe hartie. Evident ca va trebui sa adaptati activitatile si produsele si sa va axati mai mult pe publicatii tiparite si mai putin pe publicatii electronice.
 • Identificarea grupurilor tinta nu este o activitate limitata la perioada de scriere sau de inceput a proiectului. Partenerii ar trebui sa faca un efort constant pentru a identifica grupuri si organizatii care ar putea fi interesate de produsele si rezultatele proiectului, si sa faca schimbarile necesare pentru ca produsele sa fie accesibile si atractive si pentru acestea.
 • Ganditi-va la exploatare in sensul cel mai larg al cuvantului. Nu evitati sa luati in considerare transferul rezultatelor in politici. Poate ca nu este usor, dar proiectul trebuie promovat in randul utilizatorilor finali dar in egala masura si in randul factorilor de decizie.
  
Bugetul pentru diseminare si exploatare
 
Activitatile de calitate in domeniul diseminarii si exploatarii rezultatelor pot fi destul de costisitoare. In functie de bugetul aflat la dispozitie, puteti opta pentru pagini web sofisticate sau sa trebuiasca sa va limitati la un simplu buletin informativ trimis electronic.
 
Pentru proiectele finantate prin Directoratul General Educatie si Cultura, Comisia a recomandat in general cheltuirea a 10-20% din buget pentru activitati de diseminare si exploatare. Desigur, cheltuielile vor depinde si de tipul de proiect si de continutul proiectului.
 
Exemplu de cheltuieli legate de diseminare si exploatare:
 
Personal
Ore de munca petrecute pentru activitati de diseminare si exploatare – elaborarea unui buletin informativ, pregatirea unei conferinte etc
Cheltuieli de transport si subzistenta
Pentru participarea la conferinte de diseminare de exemplu
Cheltuieli de comunicare si TIC (tehnologii informationale si comunicationale)
Design-ul si gazduirea paginilor web si/sau bazelor de date online, costuri de producere a unor materiale interactive – CD-uri etc
Cheltuieli de tiparire
Costuri legate de crearea, design-ul, tiparirea si distributia de materiale „pe hartie” – pliante, brosuri etc. Nu uitati sa includeti si costurile pentru traducerea materialelor (in cazul in care se publica in limbile tuturor partenerilor), sau costurile de tiparire in mai multe limbi.
Sub-contractare
Subcontractarea unor activitati cum ar fi tiparirea, designul web, traducerea si orice alte servicii care ies din sfera de expertiza a partenerilor implicati in proiect.
 
 
Valorizarea pe scurt
 
In ce priveste proiectele finantate prin Directoratul General Educatie si Cultura, Comisia Europeana recomanda un model in cinci etape diseminarea si exploatarea rezultatelor.
 
 • 1 - O justificare clara a obiectivelor de diseminare si exploatare
  Echipa de proiect identifica nevoile existente, rezultatele asteptate si beneficiarii acestor rezultate.
 • 2 – O strategie de identificare a rezultatelor care vor fi diseminate si a grupurilor tinta catre care vor fi diseminate
 • 3 – Alegerea metodelor care vor fi folosite pentru a aborda diversele grupuri tinta si parti interesate. Alocarea responsabilitatilor si a resurselor intre parteneri
 • 4 – Implementarea strategiei, prin identificarea si colectarea rezultatelor si desfasurarea activitatilor de diseminare si exploatare propuse
 • 5 – Monitorizarea si evaluarea activitatilor de diseminare si exploatare
 
Exemplu:
 
Proiectul REFLECT - finantat prin programul Leonardo da Vinci.
 
Diseminarea si exploatarea au avut loc pe tot parcursul acestui proiect, echipa folosindu-si retelele existente pentru a transmite informatiile.
Rezultatele proiectului au fost de asemenea comercializate, iar concluziile cercetarii efectuate in cadrul proiectului au fost integrate in dezbaterea nationala (in Marea Britanie) privind nevoile de invatare.
 
 


AGENTIA NATIONALA
PENTRU PROGRAME COMUNITARE IN
DOMENIUL EDUCATIEI SI FORMARII PROFESIONALE
MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII STIINTIFICE
    ADRESA NOASTRA
Splaiul Independentei, nr. 313,
Biblioteca Centrala a Universitatii Politehnica Bucuresti,
Corp A, etajul 1, Sector 6, 060042, Bucuresti, Romania