Cuprins:

Termene limita

Erasmus

Comenius

Leonardo da Vinci

Eurydice

Tineret in Actiune

Eurodesk

31 ianuarie 2012

- Asistenti Comenius si Scoli care solicita gazduirea asistentilor Comenius
Detalii la: http://www.llp-ro.ro/userfiles/Apel_COM_2012.pdf
21 februarie 2012

- Proiecte de parteneriat scolar - proiecte multilaterale si bilaterale

- Proiecte Comenius Regio
Detalii la: http://www.llp-ro.ro/userfiles/Apel_COM_2012.pdf

2 februarie 2012

TRANSFER DE INOVATIE
Detalii la: http://www.llp-ro.ro/userfiles/Apel_LDV_2012.pdf
3 februarie 2012

PROIECTE DE MOBILITATI - IVT, PLM, VETPRO
Detalii la: http://www.llp-ro.ro/userfiles/Apel_LDV_2012.pdf
21 februarie 2012

PROIECTE DE PARTENERIAT
Detalii la: http://www.llp-ro.ro/userfiles/Apel_LDV_2012.pdf

3 februarie 2012

Cursuri Intensive de Limba (EILC)
Detalii la: http://www.llp-ro.ro/userfiles/apel_Erasmus_2012.pdf

Termen limita deschis

VIZITE SI SCHIMBURI PENTRU PERSONALUL IMPLICAT IN EDUCATIA ADULTILOR

Candidaturile trebuie trimise cu cel putin 8 saptamani inainte de inceperea activitatii.
Detalii la: http://www.llp-ro.ro/userfiles/Apel_GRU_2012.pdf
16 ianuarie 2012

MOBILITATI DE FORMARE CONTINUA
Detalii la: http://www.llp-ro.ro/userfiles/Apel_GRU_2012.pdf
21 februarie 2012

- Parteneriate pentru invatare

- Ateliere
Detalii la: http://www.llp-ro.ro/userfiles/Apel_GRU_2012.pdf

Editia 2011 a premiilor European Language Label (ELL) – Certificatul European pentru proiecte inovatoare si creative in domeniul predarii si invatarii limbilor straine

Termenul limita pentru depunerea candidaturilor se prelungeste pana la 20 ianuarie 2012. Detalii si formularul de candidatura la: http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=50&d=55&menu=29

Sunt eligibile initiativele inovatoare din domeniul dezvoltarii competentelor lingvistice, al predarii si invatarii limbilor straine, indiferent de sursa de finantare sau de varsta celor care studiaza sau predau.

Certificatul European poate fi decernat proiectelor finalizate de curand, celor care sunt in curs de implementare sau proiectelor a caror implementare este iminenta si bine pregatita. Nu sunt eligibile proiectele finalizate in totalitate si ale caror rezultate nu se mai aplica, precum si activitatile curente de predare/invatare a limbilor straine.

In 2011, atat distinctia European Language Label cat si Ziua Europeana a Limbilor au implinit 10 ani de existenta – ocazie cu care ANPCDEFP, in parteneriat cu Reprezentanta CE in Romania si Departamentul pentru Relatii Interetnice al Guvernului, a organizat un eveniment de amploare.

A fost o zi de care inca ne amintim cu bucurie!

Filmul zilei poate fi vizionat aici:

Asteptam candidaturile dvs. pana pe 20 ianuarie 2012 si va dorim mult succes!

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la sediul Reprezentantei Comisiei Europene din Bucuresti, in ziua de 16 martie 2012


Crezi in voluntariat, educatie nonformala si tineret?

Daca da, da-le o sansa sa se dezvolte si altfel decat in regim de "voluntariat" (a se citi fara resurse financiare).

Sustine cauza lor! Invita-ti si prietenii sa o faca!

Click si join la http://www.causes.com/causes/644970-pentru-cei-care-cred-in-voluntariat-educatie-nonformala-si-tineret

Totodata, daca vrei, poti sa contribui cu experienta ta si sa ne ajuti sa construim o argumentatie si documentatie puternica pentru decidenti in care sa explicam de ce este nevoie de o axa dedicata in viitoare generatie a Fondului Social European dedicata voluntariatului, educatiei nonformale si tineretului http://www.tinapse.ro (este un spatiu vitual care permite crearea de articole wiki sau blog, realizarea unor discutii, adaugarea de resurse etc. - este nevoie de un cont separat).


Tu cand preferi sa faci formare (training) pentru cursurile TiA?

La final de saptamana? In timpul saptamanii? Oricand?

Spune-ne optiunea ta in sondajul proaspat lansat la www.tinact.ro (il gasesti pe banda din partea dreapta sub sectiunea de stiri si blog-uri! Parerea ta este importanta pentru a sti cum sa organizam acest cursuri cat mai eficient si pentru a raspunde nevoilor tale de formare ca potential beneficiar.

Numai bine,
Echipa Tineret in Actiune


La Universitatea "Politehnica" din Timisoara, Facultatea de Management in Productie si Transporturi, a avut loc intre 12-25.06.2011 Programul Intensiv Erasmus cu titlul: "ACTUAL CHALLENGES IN LOGISTICS AND MAINTENANCE OF INDUSTRIAL SYSTEMS".

In cadrul acestui program au participat 35 de studenti si 9 profesori din 7 universitati partenere din 5 tari (Romania, Franta, Lituania, Polonia si Slovacia), pe parcursul a doua saptamani de predare intensiva, vizite la intreprinderi, workshop, simulari si jocuri de intreprindere in domeniul logisticii si mentenantei sistemelor industriale. Studentii participanti au primit la absolvirea programului 6 credite ECTS pe care le vor putea folosi in cadrul univesitatii de unde provin.

Un aspect important al proiectului a fost oportunitatea studentilor, cu diferite specializari si culturi, de a invata intr-un mediu international european, in echipe mixte, asistati de profesori cu diferite abordari pedagogice, tehnici si culturi, ceea ce nu ar fi fost posibil in situatia unei singure institutii.

Dintre rezultatele proiectului se pot aminti: curricula programului (o noua curricula in domeniul logisticii si mentenantei), materiale de invatare (un handbook, materiale on-line), colectii de rapoarte/analize ale studiilor de caz ale studentilor, schimburi de experiente, cunostinte si bune practici. De asemenea partenerii din cadrul proiectului au semnat un acord pentru colaborari viitoare educationale si de cercetare. Proiectul se va desfasura si anul viitor in cadrul partenerului din Resita, Universitatea "Eftimie Murgu", Facultatea de Inginerie.


A.N.P.C.D.E.F.P. a organizat in data de 9 decembrie 2011 la sediul sau din Calea Serban Voda nr. 133, sector 4, Bucuresti, seminarul de monitorizare tematica cu titlul "Cum poate sa imbunatateasca Programul Sectorial Comenius calitatea educatiei din mediul rural si sa motiveze elevii sa vina la scoala". Acest seminar s-a adresat coordonatorilor de proiecte de parteneriat scolar Comenius implementate in institutii situate in mediul rural, precum si beneficiarilor de burse de formare continua Comenius si Vizite de studiu care isi desfasoara activitatea in institutii din mediul rural. Evenimentul a fost moderat de Ciprian Fartusnic (Institutul de Stiinte ale Educatiei).

Agenda seminarului a cuprins pentru inceput doua prezentari realizate in plen (prezentari insotite de dezbateri), iar in cea de-a doua parte a seminarului de monitorizare tematica s-au derulat doua activitati pe grupuri de lucru. Prima prezentare s-a referit la Provocarile mediului rural pentru politicile din domeniul educatiei si formarii profesionale din Romania, iar cea de-a doua a fost o prezentare deosebit de interesanta care s-a referit la Participarea la educatie a copiilor din mediile dezavantajate socio-economic: modelul de interventie Zone Prioritare de Educatie promovat de Institutul de Stiinte ale Educatiei si Reprezentanta UNICEF Romania.

In ceea ce priveste activitatile desfasurate in cadrul grupurilor de lucru, daca prima activitate pe grupe le-a oferit posibilitatea participantilor sa disemineze activitatile desfasurate in cadrul stagiilor de formare continua Comenius, proiectelor de parteneriat scolar Comenius, parteneriatelor Comenius Regio si in cadrul actiunii Vizite de studiu cu beneficiari din mediul rural, a doua activitate pe grupuri de lucru - exercitiu campanie de informare a avut ca scop stimularea participarii actorilor scolari din mediul rural la Programul Sectorial Comenius, activitatea desfasurata constand in realizarea unui leaflet cu tema "Esti din mediul rural? Ce poate face Comenius pentru tine?".

Feedback-ul oferit de participanti a relevat faptul ca acest eveniment a reprezentat un succes si ca participarea le-a oferit celor patruzeci de invitati posibilitatea de a interactiona cu reprezentanti ai unor institutii similare care implementeaza parteneriate scolare Comenius sau care au beneficiat de mobilitati individuale.


Lansare Apel 2012

Anul 2011 s-a incheiat cu o luna decembrie plina de evenimente - daruri de la Agentia Nationala pentru beneficiarii nostri actuali si potentiali. Echipa Leonardo da Vinci a organizat in perioada 9 - 21 decembrie 2011 patru reuniuni de informare pentru lansarea noului Apel pentru Propuneri de Proiecte 2012 in orasele Bucuresti, Tulcea, Calarasi si Slobozia pentru judetele cu slaba reprezentare in Programul Leonardo da Vinci.

Actiunile au fost organizate de AN impreuna cu ISJ Ilfov, Tulcea, Calarasi si Ialomita si cu sprijinul Camerei de Comert Calarasi, carora le multumim pentru implicare. Au participat un numar de 139 persoane din cadrul organizatiilor private si publice.

Scopul principal al acestor reuniuni a fost atragerea de noi beneficiari ai proiectelor Leonardo da Vinci si au prevazut prezentarea programului si actiunilor care se deruleaza la nivel descentralizat. Tocmai de aceea audienta a fost alcatuita in mare parte din reprezentantii ai institutiilor care nu au mai avut proiecte de acest tip.

Agenda acestor reuniuni a cuprins prezentarea apelului 2012, a celor patru actiuni descentralizate: Mobilitati, Parteneriate, Transfer de Inovatie si Vizite pregatitoare, a grupurilor tinta din cadrul proiectelor de mobilitati, a institutiilor eligibile, a capitolelor bugetare din candidatura, a termenelor limita de depunere a formularelor, a punctelor cheie ale formularelor de candidatura, a link-urilor utile si a datelor de contact pentru obtinerea de informatii si lamuriri suplimentare de la expertii AN.

Pe langa activitatile de mai sus, am organizat impreuna cu reuniunile de lansare al noului program Leonardo da Vinci 2012 si reuniuni de monitorizare, cu urmatoarele teme: "Students transnational mobility - a tool for a better insertion on the labour market", "Benefits and impact of teachers international mobility on the VET system in Romania" si "Quality of vocational training and employability". Exemplele de bune practica prezentate de responsabilii de proiecte ale institutiilor selectate din Bucuresti, Brasov, Calarasi, Craiova, Tulcea au constituit punctele de pornire ale atelierelor de lucru organizate cu participantii la reuniuni. Cu ocazia acestor workshop-uri s-au clarificat aspectele care stau la baza unei candidaturi de succes. Exemplele de "proiecte vii" i-au ajutat pe participanti sa-si faca o idee despre cum sa gestioneze posibilele greutati si obstacole pe parcursul ciclului de viata a unui proiect Leonardo da Vinci.

Pe parcursul desfasurarii acestora, reuniunile au avut un caracter interactiv si au fost evaluate pozitiv de participanti din mai multe puncte de vedere: utilitate, noutate si metode de prezentare, fiind apreciate disponibilitatea si abilitatile de comunicare ale expertilor AN, cat si deschiderea la dialog si disponibilitatea echipei Leonardo da Vinci pentru a prezenta si clarfica diverse aspecte.

Termenele limita anul acesta sunt urmatoarele:
02.02.2012 - Proiecte de Transfer de Inovatie
03.02.2012 - Proiecte de Mobilitate
21.02.2012 - Proiecte de Parteneriat

MULT SUCCES TUTUROR!
Echipa Leonardo da Vinci


Publicatiile realizate in cadrul retelei europene Eurydice reprezinta o foarte buna sursa de documentare - prin furnizarea de informatii clare, concise, actualizate si bine documentate - pentru toti actorii implicati in proiecte europene.
Va invitam sa consultati urmatoarele publicatii:
Modernisation of Higher Education in Europe: Funding and the Social Dimension 2011

Acest raport analizeaza dimensiunea sociala a educatiei superioare - o tema care, in ultimii ani, a castigat atentia in cadrul dezbaterilor politice atat la nivel european cat si national. Dimensiunea sociala se refera la procesul de largire a accesului la educatie superioara a unei cat mai mari ponderi din populatie.

In conformitate cu Declaratiile Europene, aproape toate statele proclama faptul ca largirea si cresterea participarii la invatamant superior este un obiectiv major al politicii in domeniul educatiei.

Exista o nevoie urgenta de a aborda dimensiunea sociala a invatamantului superior cu mai multa fermitate si coerenta, in special avand in vedere incetinirea cresterii economice in intreaga Europa. Aceasta este concluzia noului raport Eurydice, care abordeaza politicile nationale privind accesul la invatamantul superior, privind finantarea si sprijinirea studentilor.

Raportul acopera statele membre ale UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Turcia si comenteaza faptul ca tarile se lupta sa isi adapteze sistemele de invatamant superior pentru a raspunde provocarilor aduse de schimbarile sociale rapide din ultimii ani.

Tinta propusa de liderii europeni a fost aceea ca, pana in 2020, 40% din tinerii cu varste intre 30-34 ani sa aiba studii superioare (fata de 33% in prezent). Studiul se axeaza pe trei subiecte-cheie: politici de extindere a participarii la invatamantul superior; tendinte de finantare; impactul taxei si a sistemelor de sprijin pentru studenti. Studiul arata ca abordarile pentru realizarea obiectivelor comune europene variaza foarte mult intre tarile din Europa si au un impact diferit asupra performantei invatamantului superior. De exemplu, se pare ca exista o impartire Est-Vest in ce priveste rutele de invatamant superior pentru candidatii non-traditionali, cum ar fi adultii si oamenii care au intrat la universitate mai degraba pe baza competentelor dobandite la locul de munca, decat pe baza calificarii din scoala.

Raportul evidentiaza schimbari, ca efect al crizei economice, in ce priveste cheltuielile din invatamantul superior. Pe parcursul anului universitar trecut (2010/2011 fata de 2009/2010) cele mai crescute bugete au fost in Lituania, Liechtenstein, Austria, Franta, Finlanda si Malta, in timp ce reducerile cele mai substantiale au fost facute in Grecia, Irlanda, Islanda, (8-10% scadere), precum si in Spania, Italia, Republica Ceha si Slovacia (pana la 3% scadere).

Anul publicarii: 2011

http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/thematic_reports/131EN.pdf

.... si multe alte titluri interesante.....

Toate publicatiile pot sa fie accesate si descarcate gratuit, la urmatoarele adrese:
http://www.llp-ro.ro
http://www.eurydice.org
http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/index_en.php


333 proiecte Tineret in Actiune finantate in 2011

In 2011 Romania a avut un buget total de 5.130.598 de Euro in cadrul programului european Tineret in Actiune. La cele 5 termene limita la care s-au primit dosare de candidatura (1 februarie, 1 aprilie, 1 iunie, 1 septembrie si 1 noiembrie) au fost primite spre finantare 1486 de proiecte, dintre care 333 de proiecte au fost aprobate - cu 16 mai multe decat in 2010. In aceste proiecte vor fi implicati direct aproximativ 6000 de tineri si lucratori de tineret.

In anul 2011 ANPCDEFP - institutia care gestioneaza programul Tineret in Actiune - a organizat, prin reteaua de formatori a programului, peste 100 de cursuri de formare (cursuri de scriere de proiect, module de formare pe metode si instrumente de educatie nonformala, cursuri de managementul voluntarilor si constituire de ONG, dar si cursuri de formare axate pe teme specifice programului Tineret in Actiune). Peste 2500 de lucratori de tineret si tineri au fost implicati in evenimente si cursuri de formare.


6.448.359 de Euro - bugetul Tineret in Actiune in 2012

In 2012, Romania are alocat un buget total de 6.448.359 de Euro pentru programul Tineret in Actiune.

Spre deosebire de primii 5 ani de functionare a programului (2007-2011), incepand cu anul 2012 in cadrul programului vor exista numai 3 termene limita de depunere a dosarelor de candidatura:
- 1 februarie
- 1 mai
- 1 octombrie

Incepand cu 2012, in cadrul programului Tineret in Actiune formularele de candidatura se trimit online, cu exceptia formularelor pentru Serviciul European de Voluntariat (Actiunea 2 din cadrul programului). Dosarele de candidatura complete se trimit in continuare numai prin posta.

Pentru mai multe detalii privind programul Tineret in Actiune, puteti accesa site-ul programului, www.tinact.ro.


Experienta mea SEV
Theodora Suciu, voluntar SEV în Republica Moldova, proiectul Go 4 Green

Teodora a fost voluntar local in cadrul Organizatiei Studentilor din Arad si aceeasi organizatie a trimis-o ulterior in stagiul SEV din Republica Moldova.

Am vrut sa descopar ceva nou, sa experimentez o noua aventura. Pentru asta puteam merge intr-o simpla excursie. Insa vroiam sa iau contact cu o noua cultura, cu noi oameni, nu doar in postura de turist, ci sa iau putin cu mine acasa din acea zona.

Proiectul a presupus activitati cu caracter ecologic in mare parte, dar si cu caracter jurnalistic. Activitatile derulate au fost: ecologizari; actiuni de constientizare a cetatenilor privind dezavantajele pe care le ridica un mediu poluat (prin marcaje cu mesaje "ecologice"); montare/asamblare de pubele de gunoi; realizarea de pubele de gunoi din materiale reciclabile; realizarea de materiale cu caracter jurnalistic (reviste, filme si poze) - ce reprezentau dovada vie a activitatii noastre, dar si a contactului cu societatea.


Ce i-a adus SEV in plus ca voluntar? Incredere in mine, prieteni noi, adaptabilitate in conditii noi, experienta de a face fata unor situatii neprevazute intr-un context nou (locatie noua, colegi noi, societate total necunoscuta pana atunci), o mai buna cooperare in echipa, toleranta, depasirea limitelor proprii prin indeplinirea sarcinilor propuse in proiect, o mai buna gestionare a timpului si relationare cu oameni, experienta invatarii catorva cuvinte intr-o limba total noua pentru mine (limba rusa, in decursul a 3 saptamani, cat a durat stagiul) si multe altele, pe care nu mi le mai amintesc acum, insa apar in YouthPass. Acum ma simt mai bogata pe plan spiritual.

Cum ar arata un top 3 al experientelor din cadrul stagiului?
1. Experienta de a gusta din bucataria specifica acelei tari, care este de fapt total diferita de cea din Romania; am fost surprinsa de acest aspect deoarece am considerat ca daca in trecut Romania a format o singura tara cu Republica Moldova, ne asemanam la multe aspecte. Gresit.
2. Asamblarea de tomberoane (sunt convinsa ca nu multi voluntari SEV stiu asta, in afara de cei din cadrul acestui proiect, iar pentru mine si cred ca nu numai a fost o experienta foarte creativa si amuzanta).
3. Convietuirea si impartirea timpului, spatiului, mancarii, timpului liber, parti bune si mai putin bune alaturi de restul voluntarilor (23 mai precis), fara a avea nici o problema intre noi, nici o cearta, nimic. Am fost ca o familie in opinia mea.


Momentele mai grele...
Acolo totul parea ceva mai dificil, acolo vedeam uneori si parti mai putin bune, dar acum, dupa analiza "la rece" vad cu alti ochi totul si simt ca pana si acele experiente care erau mai grele acolo mi-au fost extrem de folositoare si au fost o lectie pentru mine. Acum, doar cand aud de Republica Moldova imi apare un suras pe buze si incep sa imi aduc aminte de ceva de acolo.

3 lucruri pe care le-a invatat ca urmare a stagiului SEV
1. Adaptabilitate si o mai buna gestionare a timpului, banilor etc;
2. Coordonarea unei echipe (fiind lider de grup oarecum);
3. Eliminarea prejudecatilor si stereotipurilor.


SEV in 5 cuvinte
1. Experienta;
2. Dezvoltare;
3. Diversitate;
4. Cunoastere;
5. Distractie.


Cum a ajutat-o SEV in ansamblu?
M-a ajutat sa-mi descopar limitele, sa ma cunosc mai bine pe mine insami, prin ceilalti oameni cu care am avut contact, prin depasirea limitelor proprii, prin activitatile pe care le-am avut, eu fiind o ecologista convinsa, prin convingerea ca implicarea noastra in acel oras (Cahul) a fost spre avantajul cetatenilor si sper ca l-au luat drept exemplu pozitiv. De fapt, prin experienta in sine.

Ce i-ar spune unui tanar, pentru a-l convinge sa incerce SEV?
Tinere, du-te, profita de oportunitatea asta! Daca acum esti multumit de tine, cand te vei intoarce acasa iti vei da seama cat de mult te-ai inselat, deoarece dupa stagiul SEV vei fi muuult mai multumit de tine.


Curs TiA: SoHo in Germania

In perioada 13-17 iunie 2012 are loc in Germania cursul international de formare pentru Actiunea 2 - Serviciul European de Voluntariat. Acest curs urmareste cresterea calitatii activitatilor SEV din cadrul Programului TiA, precum si cunoasterea mai buna a conceptului de SEV, recunoasterea invatarii nonformale prin implementarea Youthpass-ului, imbunatatirea abilitatii de coperare si de lucru in cadrul unui parteneriat SEV, imbunatatirea competentelor, abilitatilor si cunostintelor unui mentor.

Data limita atat pentru inscrierea online - 25 martie 2012, iar pentru trimiterea prin posta cu confirmare de primire - 26 martie 2012.

Daca deja ti-am trezit interesul, atunci toate informatiile despre curs si modul in care poti candida le gasesti la urmatoarea adresa: http://www.tinact.ro/detaliu-calendar/IDevent/543.


Curs TiA: BTM in Franta

In perioada 6-10 iunie 2012 are loc in Franta cursul international de formare pentru actiunea 1.1 - Schimburi de tineri intitulat "Bi Tri Multi".

Cursul se adreseaza membrilor organizatiilor non-guvernamentale care au derulat sau au participat in proiecte de schimburi de tineri (bilaterale, trilaterale sau multilaterale) si care doresc sa gaseasca mijloacele prin care calitatea acestor proiecte sa fie imbunatatita.

Data limita atat pentru inscrierea ONLINE - 25 martie 2012, iar pentru trimiterea prin posta cu confirmare de primire - 26 martie 2012.

Daca deja ti-am trezit interesul, atunci toate informatiile despre curs si modul in care poti candida le gasesti la urmatoarea adresa: http://www.tinact.ro/detaliu-calendar/IDevent/544.


... te informeaza:

Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii 2012

2012 este Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii. Este o ocazie pentru noi toti de a reflecta asupra faptului ca speranta de viata a cetatenilor europeni este in continua crestere si ca, in acelasi timp, acestia imbatranesc in conditii bune de sanatate - oportunitati pe care ar trebui sa le valorificam.

Responsabilii politici si partile implicate au sarcina de a crea conditiile favorabile imbatranirii active si asigurarii unui mod de viata autonom, prin actiuni in domenii precum ocuparea fortei de munca, asistenta medicala, servicii sociale, invatarea de-a lungul vietii, voluntariat, adaptarea locuintelor, servicii IT si de transport.

Aflati mai multe informatii despre acest an si cum va puteti implica pe: http://ec.europa.eu/social/ey2012.jsp?langId=ro


Guimaraes si Maribor: Capitalele europene ale culturii 2012

Guimaraes din Portugalia si Maribor din Slovenia sunt cele doua Capitale europene ale culturii in 2012: un an al evenimentelor muzicale, de teatru, dans, film si literatura, prin care acestea isi prezinta propria cultura intregii lumi!

Mai multe informatii despre evenimente pot fi gasite pe:
Guimaraes 2012: http://guimaraes2012.com/
Maribor 2012: http://www.maribor2012.info/en/


Stagii de practica la Banca Mondiala

Banca Mondiala ofera stagii de practica tinerilor interesati sa afle mai multe despre problemele economice si sociale care afecteaza viata oamenilor din intreaga lume. Programul de stagii al Bancii ofera absolventilor ocazia de a-si imbunatati abilitatile si experienta de munca intr-un mediu international.

Programul de stagii este deschis studentilor din tarile membre ale Bancii. Programul accepta candidati in urmatoarele domenii: economic, finante, dezvoltarea resurselor umane (sanatate publica, educatie, alimentatie, populatie), stiinte sociale (antropologie, sociologie), agricultura, mediu, dezvoltarea sectorului privat, precum si in alte domenii conexe. Se cere fluenta in limba engleza.

Banca ofera un salariu orar tuturor stagiarilor si, acolo unde este cazul, asigura o alocatie pentru costurile de calatorie. Stagiarii isi asigura singuri cazarea. Majoritatea posturilor sunt in Washington, DC, si au o durata minima de patru saptamani.

Date limita pentru inscriere este: 31 ianuarie 2012

Mai multe informatii gasiti in baza de date Eurodesk: http://www.eurodesk.ro/program.php?progid=EU0010000263


EF Global Intern 2012

EF, Education First, invita studentii interesati sa intre in concurs pentru a obtine sansa de a castiga un stagiu de practica de trei luni in strainatate. Participantii trebuie sa-si posteze CV-ul, sa creeze un videoclip, in engleza sau in limba materna, si sa-si anunte prietenii, familia si colegii pentru a-l vota. Toate videoclipurile trebuie sa convinga organizatorii ca autorii lor au toate calitatile necesare pentru a se alatura unei echipe internationale talentate. Finalistul pe tara va fi desemnat de EF Education First si invitat la Global Final. In finala mondiala, finalistii naţionali vor primi o sarcina concreta si/sau vor participa la un interviu pe baza caruia vor fi jurizati.

Data limita pentru inscriere este: 31 ianuarie 2012

Mai multe informatii: http://www.ef.com/globalintern


Bursele Fundatiei Reuters

Jurnalistii cu cel putin cinci ani de experienta în media, din orice tara, sunt eligibili pentru a se inscrie la aceste burse. Bursierii selectati vor petrece trei, sase sau noua luni studiind pe un subiect ales de ei la Institutul Reuters pentru Jurnalism de la Universitatea Oxford din Marea Britanie. Bursele acopera costurile de transport dus-intors, cazarea si o suma pentru subzistenta. Se va acorda o finantare suplimentara jurnalistilor din anumite regiuni si tari.

Data limita pentru inscriere este: 31 ianuarie 2012

Mai multe informatii: http://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/fellowships/applying.html


Bursa Memoriala Google - Anita Borg 2012

Aceasta bursa urmareste sa incurajeze si sa promoveze femeile pentru a excela in domeniul informaticii, a juca un rol activ si a deveni lideri in creatia tehnologica. Candidatele trebuie sa fie studente in ultimul an (studii de licenta, masterat, doctorat sau echivalent), in 2012/13, in Europa, Orientul Mijlociu sau Africa. Ele trebuie sa studieze automatica, cibernetica, informatica sau un alt domeniu tehnic conex si sa aiba rezultate academice excelente.

Finalistele selectate vor castiga fiecare o bursa in valoare de 7.000 de euro (sau echivalent) pentru anul universitar 2012/13. In iunie 2012, ele vor fi invitate sa viziteze Centrul Google de Inginerie din Zurich si vor avea ocazia de a participa la ateliere si activitati sociale.

Data limita pentru inscriere este: 1 februarie 2012

Toate detaliile sunt disponibile aici: http://www.google.com/anitaborg-emea


Concursul BNP Paribas Ace Manager

Concursul se bazeaza pe o simulare economica interactiva a activitatilor bancii pe principiile jocului de tenis. Participantii sunt studenti si absolventi inscrisi intr-o institutie de invatamant superior sau universitate, cu varsta sub 26 de ani. Ei vor fi grupati in echipe pentru a rezolva diferite studii de caz care, in functie de gradul de adecvare a deciziilor lor, le va permite sa acumuleze puncte... asi ("Aces"). Scopul concursului este de a se obtine un numar maxim de asi pentru ca echipa sa se califice in finala internationala care va avea loc pe 13 aprilie 2012 in Paris si in cadrul careia se vor oferi si premiile in bani celor 5 echipe finaliste.

Data limita pentru inscriere este: 15 februarie 2012

Mai multe informatii: http://acemanager.bnpparibas.com

Pentru informatii despre multe alte oportunitati europene, va recomandam sa vizitati site-ul Eurodesk sau sa va inscrieti pe grupul nostru de informare, eurodesk_info.


Primiti acest mesaj deoarece sunteti abonat(a) la AvertiMAIL - buletinul informativ lunar al Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Va rugam sa utilizati urmatoarele modalitati de abonare:
     - daca doriti sa va abonati cu o adresa de yahoo, folositi http://groups.yahoo.com/group/avertimail_anpcdefp/
     - pentru orice alte tipuri de adrese de mail, folositi formularul existent pe http://www.anpcdefp.ro/avertimail.php

Daca aveti proiecte interesante si doriti sa publicati in Avertimail articole despre acestea, daca aveti sugestii si comentarii sau daca doriti doar sa ne scrieti, va rugam sa folositi adresa feedback.avertimail@anpcdefp.ro

Daca doriti sa nu mai primiti aceasta publicatie, va rugam sa trimiteti un mesaj cu subiectul Dezabonare la adresa unregistered@anpcdefp.ro