Cuprins:

Termene limita

Erasmus

Leonardo da Vinci

Eurydice

Tineret in Actiune

Eurodesk

Termen limita deschis

VIZITE SI SCHIMBURI PENTRU PERSONALUL IMPLICAT IN EDUCATIA ADULTILOR

Candidaturile trebuie trimise cu cel putin 8 saptamani inainte de inceperea activitatii.
Detalii la: http://www.llp-ro.ro/userfiles/Apel_GRU_2012.pdf

PARTICIPARE ANPCDEFP


In perioada 4-5 mai 2012, s-a desfasurat cea de-a XIII-a editie a Targului Educatiei, organizat de Universitatea din Bucuresti, in cladirea Facultatii de Drept. Ca de fiecare data, ANPCDEFP a fost prezenta la acest eveniment, cu toate programele pe care le deruleaza.

Ce? 25 Ani Erasmus in Uniunea Europeana/15 ani in Romania
Cand? In data de 18 Mai 2012,
Unde? La Teatrul Nottara.

In 2012 sarbatorim programul Erasmus: 15 ani de viata in Romania si 25 de ani de existenta in Europa. Cu aceasta ocazie, Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP) si Erasmus Student Network Romania (ESN), in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L.CARAGIALE" si Teatrul "Nottara" organizeaza un eveniment care celebreaza importanta, utilitatea si necesitatea experientelor academice derulate in tari europene.

Domnul Niculae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, spune ca "Programul Erasmus este una dintre cele mai mari realizari ale Uniunii Europene. In 2011, 250.000 de tineri europeni au studiat sau au urmat un stagiu in alta tara, Erasmus fiind astazi cel mai important program de mobilitati pentru studenti din lume. Erasmus se adreseaza, de asemenea, profesorilor, contribuind la cresterea calitatii invatamantului superior in UE. Comisia a propus recent un nou program pentru perioada 2014-2020, intitulat "Erasmus pentru toti". Acesta va reuni toate initiativele europene si internationale existente in prezent in domeniul educatiei, formarii, tineretului si sportului, urmand sa se adreseze unui numar de pana la 5 milioane de persoane."

Doamna Monica Calota, Director ANPCDEFP, precizeaza ca "Aniversarea "de argint” a programului Erasmus, cel mai cunoscut dintre programele europene, este o buna ocazie de a evidentia ce poate sa indeplineasca Uniunea Europeana atunci cand are o viziune clara, entuziasm si dorinta de cooperare. In cei 25 de ani de derulare, Erasmus a schimbat vietile a aproape 3.000.000 de tineri (dintre care, in 15 ani de cand a fost lansat si la noi, 41.000 sunt romani!) si a deschis mintile si sufletul primei generatii cu adevarat europene."

Vor avea loc dezbateri la care vor participa studenti, cadre didactice, reprezentanti ai angajatorilor si ai organizatiilor neguvernamentale. Experienta Erasmus va putea fi "gustata" pe viu, pe traseul de Teatru Labirint care se va desfasura, cu incepere de la ora 11.00, in sala "G. Constantin" a Teatrului "Nottara".

Evenimentul are loc pe data de 18 mai 2012, intre orele 9.30 – 15.30, in cadrul Saptamanii Mintilor Deschise, si este gazduit de Teatrul "Nottara". Intrarea este libera.

Echipa Erasmus


Despre Romania, ESN Romania si aniversarea de 25 de ani a programului ERASMUS in ESN eXpress Magazine #13!

In ultimul numar de primavara al publicatiei internationale eXpress Magazine apartinand Erasmus Student Network (ESN), una dintre tarile prezentate este Romania! Voluntarii ESN din tara noastra au contribuit cu o serie de articole in limba engleza si au prezentat intregii retele internationale ESN atractiile principale ale tarii noastre. In acelasi timp, voluntarii din celelalte 35 de tari care fac parte din ESN pot citi si afla despre evolutia si activitatea ESN Romania de la inceputuri pana in prezent, despre "Halloween in Transylvania" (evenimentul national aparte desfasurat la sfarsitul lunii octombrie 2012 cu 260 de studenti participanti), dar mai ales despre activitatile de baza ale celor cinci sectiuni locale (ESN Brasov, ESN Cluj-Napoca, ESN Iasi, ESN Timisoara si ESN UniBuc), ai caror voluntari isi dedica timpul sprijinirii studentilor straini Incoming din Romania.

Mai putem regasi printre paginile acestei publicatii o serie de articole dedicate aniversarii de 25 de ani de ERASMUS in Europa, continand informatii despre activitatile de celebrare desfasurate de catre Comisia Europeana, ESN si nu numai. Dintre cele doua articole "ERASMUS Portraits" din acest numar, unul este dedicat lui Johannes Gehringer, Programme and Communication Officer pentru programul ERASMUS in cadrul DG - Educatie si Cultura. Acesta vorbeste despre experienta sa de schimb educational in Franta si influenta avuta in viata sa.

Pentru a citi toate aceste articole si a afla mai multe despre ESN la nivel international, va recomandam accesarea publicatiei on-line.

Material realizat de Erasmus Student Network Romania


Erasmus Student Network Romania - despre studentie si responsabilitatea sociala. Fii Erasmus, fii responsabil!
SocialErasmus Romania: "Let’s Do It, World!" in Vama Veche


Anul 2012 este considerat anul SocialErasmus, proiectul international de marca al Erasmus Student Network. Atat la nivel international, national, cat si local, se vor desfasura numeroase proiecte de acest tip, avand ca scop, integrarea studentilor internationali ERASMUS in cadrul societatilor lor gazda, prin implicarea voluntara in diverse proiecte cu impact social din domeniile educatie, caritate si ecologie.

In perioada 28 Aprilie - 2 Mai 2012 s-a desfasurat evenimentul national "1 Mai in Vama Veche!" al Erasmus Student Network (ESN) Romania, care a adus un plus de valoare sociala traditiei de a petrece ziua de 1 Mai la mare, intr-un mod distractiv, dar si educativ. Voluntarii ESN Romania, impreuna cu studentii straini ERASMUS veniti din marile centre universitare din tara, Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov, au participat la diferite activitati cu acest prilej.

Impreuna cu echipa "Let's Do It, Romania!", ESN Romania i-a invitat pe toti cei ce s-au aflat in Vama Veche sa ia parte la curatarea plajei, aratand ca le pasa de tara lor. Actiunea a fost una pilot pentru Ziua Curateniei Generale organizata de "Let's Do It, Romania!", care anul acesta va avea loc in data de 12 Mai 2012.

SocialErasmus Romania: "Let’s Do It, World!" face parte din seria de evenimente programate de catre asociatia ESN Romania pentru acest an, celebrand 15 ani de existenta a programului Erasmus in Romania si 25 de ani la nivel european.

Material transmis de Erasmus Student Network Romania


Reuniuni de consiliere privind Raportarea Finala a proiectelor de mobilitati

In zilele de 19, 23 si 30 martie 2012, Departamentul Leonardo da Vinci a organizat in sala de conferinte de la sediul ANPCDEFP trei reuniuni de consiliere privind raportarea finala pentru proiectele de mobilitati IVT, PLM si VETPRO.

Evenimentele s-au bucurat de prezenta unui numar de 144 de participanti din cadrul institutiilor publice - grupuri scolare, colegii tehnice, inspectorate scolare si al unor organizatii private.

Principalul obiectiv al acestor actiuni a fost furnizarea de informatii utile in vederea unei raportari finale eficiente si in conformitate cu cerintele AN si ale Comisiei Europene, precizari privind eligibilitatea, corectitudinea si conformitatea documentelor financiare necesare raportarii finale, dar si diseminarea proiectelor de mobilitate, aflate in diverse stadii de implementare, in cadrul unor expozitii organizate in sala de conferinte.

Modul de organizare al reuniunilor a fost deosebit tocmai datorita organizarii atelierelor de lucru pentru clarificarea aspectelor privind simularea raportarii finale, a completarii raportului participantului si al beneficiarului in noua baza de date Mobility Tool, care se aplica incepand cu exercitiul financiar 2011.

Reuniunile au primit aprecierile majoritatii participantilor pentru coerenta, obiectivitate, seriozitate, eficienta, flexibilitate, promptitudine si caracterul interactiv, cu exemplificari concrete, cat si disponibilitatea si rabdarea permanenta a expertilor AN.

In speranta ca aceste reuniuni au constituit un sprijin real acordat noilor institutii beneficiare, care nu au mai derulat pana in prezent proiecte de mobilitati Leonardo da Vinci, cat si celor cu experienta, ne asteptam sa primim rapoarte finale de calitate si care sa reflecte respectarea in integralitate a obiectivelor propuse si crearea de valoare adaugata si rezultate durabile.

Echipa Leonardo da Vinci


Tehnologii de Web Semantic pentru biblioteci digitale

In cadrul Universitatii Franche-Comtes din Besancon, Franta exista un Departament Multimedia care functioneaza in orasul Montbeliard, avandu-l ca director pe Prof. univ. dr. Ioan Roxin. Pe partea de cercetare a acestui departament exista un laborator intitulat LASELDI (Laboratoire de Semio-Linguistique, Didactique et Informatique) axat pe tehnologii de Web semantic. Ca urmare a pasilor importanti facuti in aceasta directie la noi in tara si datorita nevoii continue de specializare in domeniul tehnologiilor avansate, generata de evolutiile rapide in aceste directii, specializarea absolventilor din domeniile Informatica, Tehnologia informatiei, Biblioteconomie si inrudite, precum si a persoanelor de pe piata muncii care au tangenta cu acest domeniu s-a impus ca o necesitate. Reprezentantii Institutului de Studii Euroregionale din Oradea au concretizat ideea printr-un proiectul de mobilitati Leonardo da Vinci cu numarul LLP-LdV/PLM/2010/RO/043 intitulat "Tehnologii de Web Semantic pentru biblioteci digitale", realizat la laboratorul LASELDI al Departamentului Multimedia de la Universitatea Franche-Comtes.

Obiectivele generale ale proiectului au fost:
- consolidarea/imbunatatirea aptitudinilor si competentelor cu privire la Tehnologiile de Web Semantic pentru biblioteci digitale,
- perfectionarea cunostintele in domeniul dezvoltarii aplicatiilor multimedia pentru web-ul semantic,
- accesul la noile tehnologii ale informatiei din domeniul bibliotecilor digitale.

Proiectul s-a derulat in doua fluxuri: flux I - 07.03.2011- 29.05.2011 (6 participanti); flux II - 26.09.2011-18.12.2011 (4 participanti).

Activitatile de formare profesionala ale participantilor s-au desfasurat in laboratorul LASELDI (Laboratoire de Semio-Linguistique, Didactique et Informatique) al Departamentului Multimedia de la Universitatea Franche-Comte din Montbeliard, Franta.

Participantii au efectuat activitati practice sub directa indrumare a directorului Departamentului Multimedia, Prof. univ. dr. Ioan ROXIN, a domnului Conf. dr. Federico TAJARIOL si a specialistilor din cadrul acestui departament, cum ar fi:
• Indexarea resurselor digitale in contextul web-ului semantic
• Crearea ontologiilor pentru obiecte pedagogice si carti numerice cu aplicatia Protege
• Definirea si crearea prototipului unei aplicatii informatice care sa permita lectura, cautarea, gasirea si manipularea resurselor electronice descrise cu ajutorul tehnologiilor web-ului semantic
• Dezvoltarea partii din aplicatie care permite citirea si interpretarea metadatelor unei resurse electronice
• Dezvoltarea partii din aplicatie care permite editarea si completarea metadatelor pentru o resursa in functie de tipul de resursa aleasa
• Crearea si dezvoltarea unei baze de date cu resurse electronice descrise corespunzator tehnologiilor semantice
• Efectuarea de interogari pe baza de date creata si de interogari incrucisate si pe alte baze de date semantice (DBpedia)
• Dezvoltarea unei interfete de lectura accesibila de pe mai multe tipuri de terminale (PC, tablete, telefoane inteligente)

Participantii la acest plasament si-au perfectionat cunostintele din domeniul dezvoltarii aplicatiilor multimedia pentru web-ul semantic:
• medii numerice, colectii de resurse numerice, biblioteci numerice
• tehnologii si limbaje specifice web-ului semantic (RDF, OWL, SPARQL)
• ergonomia interfetelor om-masina
• limbaje de programare si librarii specifice dezvoltarii aplicatiilor RIA (Rich Internet Application) si aplicatiilor pentru web-ul semantic (Java, Jena, ActionScript3)
• crearea unei baze de date cu resurse electronice descrise corespunzator tehnologiilor semantice

In urma activitatilor practice desfasurate, participantii la stagiul de formare profesionala si-au dezvoltat:
• competente profesionale in descrierea, indexarea si cautarea resurselor numerice in contextul web-ului semantic
• abilitati in alegerea tehnologiilor, limbajelor si instrumentelor informatice necesare pentru dezvoltarea unei aplicatii pentru web-ul semantic
• competente practice in proiectarea si dezvoltarea unei aplicatii informatice pentru bibliotecile numerice in contextul web-ului semantic
• abilitati de integrare a ontologiilor de domenii si de aplicatie dezvoltate cu alte servicii web si cu alte biblioteci digitale existente pe web
• abilitati in adnotarea resurselor descrise cu ajutorul tehnologiilor semantice

In prima faza stagiarii au participat impreuna la activitatile de debut ale mobilitatii, in care s-au familiarizat cu tehnologiile web-ului semantic. Apoi, au primit un proiect practic comun intitulat "Browser semantic" la care au lucrat pe durata mobilitatii. In vederea realizarii acestui proiect s-au format doua echipe, prima lucrand la programarea aplicatiei dezvoltate, iar a doua la crearea ontologiilor utilizate. Stagiarii din prima echipa s-au ocupat de comunicarea dintre interfata Web si modulele aplicatiei, de gestionarea RDF-urilor si a ontologiilor, de facilitarea cautarilor punctuale si generarea de RDF-uri si de interfata cu utilizatorul. Stagiarii din a doua echipa s-au ocupat de crearea ontologiilor pentru obiecte pedagogice si pentru carti numerice. Fiecare dintre stagiari si-a adus aportul cu tema specifica de care s-a ocupat la implementarea proiectului comun. Rezultatele au fost facute publice intr-un cadru festiv, cu ocazia evaluarii finale, organizata la laboratorul LASELDI din Montbeliard, Franta. La aceasta manifestare au fost prezenti persoane din conducerea Universitatii Franche-Comte, autoritati locale din Montbeliard, directorul Departamentului Multimedia - Prof. univ. dr. Ioan Roxin, Conf. dr. Federico Tajariol, presedintele Institutului de Studii Euroregionale Oradea - Prof. univ. dr. Ioan Horga, profesori universitari si studenti de la facultatile de profil, reprezentanti ai mass-mediei - ziarul local "Le Pays", alte persoane interesate.

Prin experienta profesionala castigata in aceasta mobilitate, participantii au dobandit abilitati si competente la nivel european validate prin certificatul de competente EUROPASS Mobility, devenind buni specialisti in domeniul tehnologiilor pentru Web-ul semantic. In consecinta, participantii au dobandit un atu deosebit in posibilitatea de integrare pe piata muncii. La intoarcerea din plasament, participantii au devenit profesionisti importanti in institutiile in care activeaza, sau cu sanse mari de a ocupa un post corespunzator pregatirii profesionale pe care au efectuat-o. Acestia sunt apreciati in institutiile in care lucreaza pentru cunostiitele si abilitatile dobandite, fiind promovati in posturi corespunzatoare pregatirii acumulate. Dupa cateva luni de la intoarcerea din mobilitate, Florin Adrian Popa care inainte era angajat ca software developer la firma DEC a fost angajat de firma NetIQ Solutions ca senior software engineer, Szilagyi Aron care inainte era angajat ca debug engineer la firma Hanil Electronics a fost promovat ca software developer, Claudia Popovici a fost promovata in functia de director la firma Seharia group, Vlad Alina care inainte era angajata ca software developer la firma Hanil Electronics a fost angajata de firma Connectronics ca product engineer, Adrian Florin Hava care inainte era consilier asistent IT la Compartimentul Programare si Gestionare Aplicatii Informatice al Primariei din Oradea a fost promovat consilier principal IT, Anca Mihaela Gavrila a fost promovata ca inspector de resurse umane la o firma romano-franceza. Cu ocazia actiunii de diseminare a proiectului organizata la sediul Bibliotecii universitare din Oradea, la o saptamana dupa intoarcerea in tara, participantii au afirmat: Delia-Emilia Balog-Crisan - "Activitatile de formare profesionala s-au desfasurat intr-un laborator de cercetare multimedia, cu specialisti foarte bine pregatiti in domeniul Web-ului semantic, iar logistica laboratorului este de ultima generatie. Am avut acces la toate informatiile si toate facilitatile oferite de acest laborator, iar specialistii francezi s-au ocupat in mod deosebit de noi, prin indrumarea si coordonarea activitatilor profesionale pe intreaga perioada a mobilitatii."

Adrian Florin Hava - "Proiectul a abordat un domeniu de mare actualitate, cel al tehnologiilor de Web semantic pentru biblioteci digitale in care s-a lucrat cu programe specializate. Stagiul mi-a oferit o sansa deosebita in dezvoltarea mea profesionala, avand ocazia ca la intoarcerea in tara sa pun in practica cu profesionalism competentele dobandite in timpul mobilitatii la locul de munca in care imi desfasor activitatea. Ca urmare a experientei pe care am dobandit-o, sunt consultat in actiunile de modernizare, de reorganizare si de investitii care se fac la locul de munca. Participarea la aceasta mobilitate mi-a stimulat interesul de autoperfectionare profesionala continua. De asemenea, am impartasit experientele dobandite colegilor de serviciu, stimulandu-le interesul pentru autoperfectionare si dorinta de a participa la programe comunitare de formare profesionala Leonardo da Vinci".

Mihaela Anca Gavrila - "Mi-am imbunatatit competentele lingvistice, atat cele din vorbirea curenta cat si cele din domeniul profesional, datorita faptului ca am avut ocazia sa desfasor activitatile profesionale intr-un mediu in care se vorbea doar limba franceza si eventual engleza. Ne-am integrat cu usurinta in colectivul Departamentului Multimedia din Montbeliard, fiind acceptati cu incredere si simpatie, participand la viata socio-profesionala. Am ramas in contact cu specialistii francezi alaturi de care ne-am desavarsit pregatirea profesionala prin intermediul blog-urilor create de noi la inceputul stagiului. Astfel, au loc schimburi de impresii, consultari periodice, dezbateri ale problemelor cotidiene cu care ne confrunta in activitatea profesionala curenta".

Rezultatele obtinute au fost remarcate si apreciate atat de specialistii francezi cat si de cei romani, precum si de invitati. Dintre invitatii la actiunea de diseminare, profesorii de la facultatile de specialitate au afirmat ca unele rezultate, dupa ce vor fi prelucrate, vor fi adoptate in procesul de invatamant. De asemenea, s-a afirmat ca rezultatele valoroase vor fi dezvoltate suplimentar de catre producatorii de soft.

Partenerul francez a apreciat initiativa Institutului de Studii Euroregionale Oradea, prin acest proiect, exprimandu-si dorinta de a continua si chiar de a dezvolta astfel de colaborari. Ca urmare, s-a convenit continuarea acestei colaborari dintre Institutul de Studii Euroregionale din Oradea si Universitatea Franche-Comte, Departamentul Multimedia din Montbeliard, Franta, prin initierea unui nou proiect de formare profesionala intitulat "Tehnologii Multimedia pentru Mediateci" cu aplicare in anul 2013.

Coordonator proiect
Prof.univ.dr. Mircea CURILA
Institutul de Studii Euroregionale din Oradea


POVESTE FRUMOASA A UNUI PROIECT LEONARDO DA VINCI

INCEPUTUL...

Colegiul Tehnic "Valeriu Braniste" din Lugoj, judetul Timis desfasoara pe parcursul a doi ani, 2011 - 2013 proiectul Leonardo da Vinci IVT intitulat Practical training in a real economic environment for the development of specific professional competences at a European level in the field of Tourism and Alimentation cu un grup tinta format din 80 de elevi structurati pe 6 fluxuri: 4 fluxuri in calificarea Tehnician in gastronomie si doua fluxuri in calificarea Tehnician in turism. Pentru calificarea Tehnician in gastronomie partenerul de practica este Yale College din Wrexham (Marea Britanie), iar pentru calificarea Tehnician in turism partenerii de practica sunt Centrul de informare turistica din Weimar, Hotelul Dorint Am Goethepark si Hotelul Leonardo din Weimar (Germania).

POVESTITORI:

Prof. Ciprian Blaj - Coordonator al proiectului "Experienta europeana"

"Este primul nostru proiect prin Programul sectorial Leonardo da Vinci si primul de acest gen din orasul nostru prin care dorim sa ridicam nivelul de competenta profesionala a elevilor care studiaza domeniul Turism si alimentatie si implicit sa promovam avantajele invatamantului profesional si tehnic. Dincolo de aspectul prin care elevii au oportunitatea de a vedea o alta tara, un alt sistem de educatie, o alta perspectiva asupra muncii, dar elevii au avantajul de a dobandi o experienta profesionala europeana certificata, pe care mai tarziu o pot valorifica in Romania sau intr-o alta tara membra a Uniunii Europene si nu numai. In present au fost finalizate primele doua fluxuri, unul in Marea Britanie, celalalat in Germania ambele insumand 28 de elevi."

Prof. Cosmin Gheorghe - Director al Colegiului Tehnic "Valeriu Braniste"

"Ceea ce conteaza cel mai mult este experienta unica, la aceasta varsta, oferita acestor copii. Nu doar ca au vazut un alt mod de a se lucra, ci au vazut si un alt stil de viata. Vorbim despre disciplina, profesionalism, placerea de a lucra in domeniul acesta de pregatire, seriozitate. Cred ca este obligatia profesorilor de a arata elevilor ca se poate si altfel, ca in Europa in care traim, oamenii, elevii invata si se comporta altfel, reusind in ceea ce si-au propus. Dupa o astfel de experienta, copiii sunt mult mai bogati, urmand sa vedem, in viitor, ce vor face cu aceasta bogatie!"

Sebastian Ienea - eleva clasa a X-a, Tehnician in gastronomie - Bucataria nu e ceea ce crede lumea

"Prima impresie a fost aceea ca va fi foarte greu, mergeam intr-o tara straina unde trebuia sa comunicam in limba engleza - limba lor materna - mai mult, stiam ca fiecare vom fi cazati intr-o familie, practic aveam emotii. Dar la Yale College a fost foarte bine, mai ales ca aveau experienta in a lucra cu elevi straini. Ne-au primit cu bratele deschise si nu au facut nicio diferenta intre noi si elevii englezi - mai precis galezi. Au fost foarte deschisi si ne-au impartasit din experienta si cunostintele lor. Cand am plecat din Romania mi-am dorit sa pot da ochii cu renumitul bucatar englez Jamie Oliver, deoarece el este cel care prin emisiunile lui mi-a deschis calea spre gastronomie - arta gatitului, dar am invatat multe si de la bucatarii cu care am lucrat la Wrexham.

Primul lucru pe care l-am invatat a fost acela ca igiena si curatenia sunt vitale intr-o bucatarie, mai ales ca bucataria in care am lucrat era una profesionala care e total diferita de o bucatarie casnica. Totul a fost nou; prima reteta pe care a trebuit sa o urmam pas cu pas o am inca in memorie. Era o prajitura britanica, Victoria cake, numita dupa numele reginei Victoria. Ceea ce am invatat cu adevarat este ca intr-o bucatarie este foarte importanta munca in echipa, astfel ca, daca iti dai silinta si iti place ceea ce faci, nu este atat de greu cum pare.

Viitorul inseamna un loc de munca in domeniu. Cred ca ceea ce am invatat si certificatul Europass primit vor conta mai tarziu si nu doar in Romania, ci in orice tara a Uniunii Europene.
"

Florinela Minca - clasa a XI-a, Tehnician in turism - Lectie de viata

"La Weimar, noi cei 14 elevi am fost impartiti in trei echipe, pentru trei locuri de practica, Hotelurile Dorint si Leonardo, respectiv Centrul de Informare Turistica din Weimar, astfel ca au fost conditii si reguli putin diferite, dar ne-am adaptat, mai ales ca primirea a fost deosebita, atat la parteneri, cat si la Centrul de formare profesionala Grone, organizatia intermediara.

Cea mai mare asteptare a fost sa invatam ceva nou, ceva ce nu am mai facut pana acum, dar in acelasi timp sa ne si maturizam, intregul stagiu fiind si o lectie de viata.

Am invatat cum trebuie sa te comporti, in calitate de promoter al unui serviciu turistic, cu oamenii si caracterele lor diferite, sa fii punctual la locul de practica, mai ales ca hotelurile aveau un standard foarte ridicat, fiind la rangul de patru stele. Am facut practica in mai multe departamente: receptie, biroul de planificare, relatiile cu clientii, am promovat serviciile turistice auxiliare alaturi de colegi si personalul hotelului. Toate aceste lucruri ne-au responsabilizat si ne-au facut sa ne schimbam mult. Germanii sunt oameni diferiti si trebuie sa fi mai atent cu cerintele lor. De asemenea, ne-am imbunatatit nivelul limbii engleze, aceasta fiind limba de comunicare in cadrul proiectului, chiar daca eram in Germania.
"

POVESTEA CONTINUA...

Colegiul Tehnic "Valeriu Braniste" din Lugoj


Publicatiile realizate in cadrul retelei europene Eurydice reprezinta o foarte buna sursa de documentare - prin furnizarea de informatii clare, concise, actualizate si bine documentate - pentru toti actorii implicati in proiecte europene.
Va invitam sa consultati urmatoarele publicatii:

The European Higher Education Area in 2012: Bologna Process Implementation Report

Raportul privind Implementarea procesului Bologna realizat de catre Eurydice, Eurostat, si Eurostudent sub coordonarea Bologna Follow-Up Group (BFUG), a fost lansat la cea de-a opta editie a Conferintei Ministeriale a Procesului Bologna gazduita in perioada 26-27 aprilie 2012, in Bucuresti.

Raportul arata in ce masura peisajul invatamantului superior a fost transformat de Procesul Bologna si descrie stadiul implementarii acestui proces, din mai multe perspective, pe baza datelor colectate in anul 2011. Raportul ilustreaza faptul ca toate tarile au facut schimbari semnificative, fapt ce a creat conditiile aparitiei (in anul 2010) Spatiului European al Invatamantului Superior (EHEA), prin care s-au pus bazele dezvoltarii invatamantului superior in conformitate cu cerintele societatii.

Raportul abordeaza o gama larga de aspecte referitoare la invatamantul superior, incluzand contextul demografic si de finantare a acestuia, structuri si calificari, asigurarea calitatii, dimensiunea sociala a invatamantului superior, rezultate si insertie pe piata muncii, cat si aspecte referitoare la invatarea pe tot parcursul vietii si la mobilitate. Desi evidentiaza progresele inregistrate cu privire la aceste aspecte-cheie, raportul subliniaza de asemenea faptul ca, cu toate ca in ultimii ani, o serie de probleme par sa se fi intensificat, Procesul Bologna continua sa evolueze.

Raportul este disponibil in limba engleza.

Anul publicarii: 2012

Referinte Internet:
http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/thematic_reports/138EN.pdf

.... si multe alte titluri interesante.....

Toate publicatiile pot sa fie accesate si descarcate gratuit, la urmatoarele adrese:
http://www.llp-ro.ro
http://www.eurydice.org
http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/index_en.php


Ne consultam… nonformal!

S-a dat startul consultarilor regionale din cadrul proiectului NONFORMAL, proiect in care FDSC, impreuna cu ANPCDEFP si ISE, isi propune promovarea educatiei nonformale.

Care sunt elementele definitorii si importante ale educatiei nonformale? Ce inseamna calitate in educatia nonformala? Cum se poate imbunatati pe viitor initiativa nationala a Scolii Altfel? Ce va insemna, anul acesta, Ziua Educatiei Nonformale? Acestea sunt principalele intrebari ce s-au regasit pana acum in consultarile de la Focsani, Iasi, Brasov, Cluj si Timisoara. Consultarile continua si in alte zone ale tarii.

Pentru a simti gustul nonformalului, urmariti pagina de Facebook, la adresa: http://www.facebook.com/educatienonformala.


Rezultatele selectiei proiectelor depuse la 1 februarie

Au fost publicate rezultatele finale ale selectiei proiectelor depuse la 1 februarie. Acestea sunt disponibile la http://www.tinact.ro/selectie!

Mult succes in implementarea proiectelor!


UNIQUE RIDE

In perioada 21 - 28 Octombrie 2012 are loc in Letonia cursul international de formare pentru traineri UNIQUE R.I.D.E - "Unique space for further personal and professional development of trainers working in the youth field".

Principalele obiective ale cursului de formare sunt:
- oferirea unui spatiu in care participantii sa reflecteze asupra modului in care activeaza ca traineri, asupra motivatiei lor, asupra modalitatilor de aplicare a unui training - dezvoltarea de noi competente (self management, conflict management, gestionarea stress-ului, etc)
- schimbul de bune practici in domeniul training-ului cu colegi traineri din Europa si obtinerea unui feedback de la acestia
- stimularea dezvoltarii personale si profesionale si gasirea unei noi directii, eventual, tinand cont de echilibrul intre viata personala si viata profesionala

Data limita pentru a candida: 15 iunie.

Detalii: http://www.tinact.ro/detaliu-calendar/IDevent/654


BTM, Suedia

In perioada 18-22 septembrie 2012 are loc in Suedia cursul de formare pentru realizarea de proiecte pe actiunea 1.1-Schimburi de tineri (BTM).

Obiectivele cursului sunt:
- oferirea unei prime experiente internationale participantilor
- formare in managementul proiectelor de tineret
- informare privind Programul Tineret in Actiune cu accent pe Schimburile de tineri
- dezvoltarea cumpetentelor, abilitatilor si atitudinilor necesare organizarii unui schimb de tineri
- facilitarea stabilirii de parteneriate in vederea derularii in viitor a unor proiecte comune de schimburi pentru ONG-urile care se afla la prima experienta

Data limita pentru a candida: 11 iunie

Detalii: http://www.tinact.ro/detaliu-calendar/IDevent/610


Tic Tac, Spania

In perioada 18-24 iunie 2012 are loc in Spania cursul de formare pentru cresterea calitatii proiectelor din cadrul Actiunii 4.3 - Tic Tac.

Scop principal: sustinerea persoanelor cu experienta in lucrul cu tinerii si in proiecte de formare si retele in vederea evaluarii si imbunatatirii calitatii activitatilor legate de aceste proiecte.

Data limita pentru a candida: 15 iunie

Detalii: http://www.tinact.ro/detaliu-calendar/IDevent/634


Partnership in Action

In perioada 17-22 iunie 2012 are loc la Predeal evenimentul international "Partnership in Action"

Principalele obiective ale evenimentului de creare de parteneriate (care va contine si elemente de formare) sunt:
- crearea unui spatiu de relationare pentru stabilirea unor parteneriate viitoare in cadrul "Facilitatii pentru parteneriatul estic" (Eastern Partnership Window)
- oferirea informatiilor legate de conceptele cheie din cadrul Programului Tineret in Actiune
- oferirea informatiilor legate de actiunile vizate de aceasta Facilitate, respectiv actiunea 2- Serviciul European de Voluntariat si actiunea 3.1 (a si b)- Cooperare cu tarile din vecinatatea Uniunii Europene
- oferirea unui prilej pentru schimbul de cunostinte si experiente intre membrii diverselor organizatii de tineret din tarile participante la Program si tarile din Parteneriatul Estic: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova si Ucraina.

Mai multe detalii despre Facilitatea pentru parteneriatul estic gasiti la:
http://www.tinapse.ro/home/tia-general/modificari-tia-2012/facilitatea-pentru-parteneriatul-estic-eastern-partnership-window

Data limita pentru a candida: 18 mai 2012

Detalii: http://www.tinact.ro/detaliu-calendar/IDevent/640


... te informeaza:

Chestionar privind educatia nonformala si angajabilitatea

Forumul European pentru Tineret a lansat un studio prin care se urmareste analizarea impactului educatiei nonformale asupra angajabilitatii tinerilor. Chestionarul le ofera oportunitatea organizatiilor de tineret sa demonstreze si sa castige recunoasterea muncii lor.
Detalii: http://tinyurl.com/7mkgt8w


Concurs de eseuri pentru tinerii economisti

Aceasta competitie urmareste sa reafirme legatura dintre Organizatia Mondiala a Comertului si mediul academic. Eseurile trebuie sa se axeze pe chestiunile economice de referinta pentru OMC. Castigatorul va fi premiat cu 5000 de franci elvetieni. Data limita pentru a trimite eseurile este 1 iunie 2012.
Detalii: http://www.wto.org/english/news_e/news12_e/rese_16feb12_e.htm


Premiul European al… sonorului

Aceasta competitie isi propane sa atraga atentia asupra efectelor daunatoare ale zgomotului si sa premieze initiativele europene ce urmaresc reducerea zgomotului excesiv. Orice produs, campanie, inovatie care propane o solutie creative la aceasta problema si care se deruleaza pana pe 1 august 2012 poate fi nominalizata. Data limita este 7 septembrie 2012, ora 17.00 (CET).
Detalii: http://www.eea.europa.eu/highlights/themes/noise/the-european-soundscape-award


Consultare ERASMUS: accesul studentilor la conturile bancare

Comisia Europeana a lansat o consulare publica privind accesul studentilor ERASMUS si al studentilor aflati in mobilitati in alte tari la conturi bancare. Scopul este de a vedea cu ce obstacole se confrunta acestia atunci cand sunt intr-o alta tara si vor sa iti deschida un cont. Rezultatele vor ajuta CE in analiza acestei chestiuni si vor releva daca e nevoie de masuri in acest sens sau nu. Consultarea e deschisa pana pe 19 iunie si e disponibila aici.


Eurodesk 2011

Ce activitati s-au derulat la nivel de retea in 2011? Cum au ajuns informatiile la tineri? Cum s-a promovat dialogul structurat? Ce activitati s-au organizat in cadrul Anului European al Voluntariatului? Puteti gasi multe raspunsuri aici:
http://www.scribd.com/doc/91804383/Eurodesk-2011-a-snapshot-of-action-and-good-practice

Pentru informatii despre multe alte oportunitati europene, va recomandam sa vizitati site-ul Eurodesk sau sa va inscrieti pe grupul nostru de informare, eurodesk_info.


Primiti acest mesaj deoarece sunteti abonat(a) la AvertiMAIL - buletinul informativ lunar al Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Va rugam sa utilizati urmatoarele modalitati de abonare:
     - daca doriti sa va abonati cu o adresa de yahoo, folositi http://groups.yahoo.com/group/avertimail_anpcdefp/
     - pentru orice alte tipuri de adrese de mail, folositi formularul existent pe http://www.anpcdefp.ro/avertimail.php

Daca aveti proiecte interesante si doriti sa publicati in Avertimail articole despre acestea, daca aveti sugestii si comentarii sau daca doriti doar sa ne scrieti, va rugam sa folositi adresa feedback.avertimail@anpcdefp.ro

Daca doriti sa nu mai primiti aceasta publicatie, va rugam sa trimiteti un mesaj cu subiectul Dezabonare la adresa unregistered@anpcdefp.ro