Cuprins:

Termene limita

Erasmus

Erasmus Student Network Romania

Leonardo da Vinci

Comenius

Tineret in actiune

Eurydice

Eurodesk


Grundtvig

Minimum 8 saptamani inainte de inceperea evenimentului - Termen limita de depunere a candidaturilor - Vizite si Schimburi

Detalii la: http://www.llp-ro.ro/userfiles/Apel_GRU_2013.pdf


Plasament (semestrul I Master) si studiu (semestrul III Master) in Italia

Am aflat de ERASMUS inca din primul an de facultate, insa atunci nu dispuneam de curajul necesar pentru a aplica la acest program. In primul an de masterat lucrurile s-au schimbat, am inceput sa ma gandesc la viitorul meu, lua nastere dorinta de a lucra in domeniul studiat de mine, dar, dupa cum stiti si voi este nevoie de experienta pentru asta. Programul ERASMUS mi-a oferit sansa de a lucra pe o perioada de 3 luni intr-un birou de avocatura alcatuit din avocati de succes dintr-un oras din Italia, numit Camerino. Am ales aceasta destinatie deoarece urma sa fac parte din primul grup de studenti ai Universitatii Danubius ce ajungea pe acele meleaguri. Mi-am dorit ceva nou si exact asta am primit!

Inca de la inceput m-am gandit ca nu vor fi suficiente cele 3 luni de practica si am decis sa particip si la selectia pentru grantul de studiu, in urma careia am fost selectata sa studiez acolo al treilea semestru de masterat inca 5 luni. Recomand tuturor celor interesati sa opteze pentru ambele granturi (plasament si studiu), pentru a afla ce inseamna a fi angajat intr-o tara straina, pentru a trai o viata de student strain si pentru a interactiona cu studenti din toata lumea.

Datorita relatiilor foarte bune dintre coordonatorii institutionali si a ESN-ului din Camerino nu am intampinat dificultati.

Universitatea gazda s-a ocupat de gasirea unui loc de practica pentru fiecare student, de cazare si tot ceea ce inseamna acomodare. Am locuit in cel mai modern campus universitar, am avut internet si alte utilitati gratuite, iar cursurile de limba italiana si transportul in oras erau tot gratuite.

Perioada de practica a fost intr-adevar scurta, dar benefica pentru cea de studiu pentru ca am colaborat cu ESN Camerino si, cunoscand si alte limbi straine am avut posibilitatea de a-i ajuta pe studentii din alte tari sa se acomodeze.

Dupa 3 luni de mers in fiecare dimineata la birou si la tribunal, am trecut la cursurile din universitate care se tineau, de obicei, la pranz, lucru care imi placea deoarece seara, dupa cursuri, ieseam la plimbare cu ai mei colegi si imi vorbeau despre istoria orasului, lucru ce nu l-am putut face pe perioada verii pentru ca era vacanta.

Examenele nu au fost deloc grele pentru ca profesorii, exact ca si la noi, ne-au ajutat sa ne gasim materiale didactice in biblioteca universitatii, care era foarte bine dotata.

Sfarsitul de saptamana il petreceam, de obicei, la mare sau la munte, pentru ca erau destul de aproape de oras, iar daca vremea nu imi permitea, mergeam la petrecerile universitare, foarte multe la numar.

Cand scriu aceste randuri ma cuprinde oarecum  o nostalgie, dar stiu ca, in ciuda faptului ca nu mai sunt acolo, voi putea sa ii  indrum cu cea mai mare placere pe cei care  vor sa aleaga aceasta destinatie si prin fiecare povestire voi retrai aceasta perioada unica.

Alina Oana Tamas, Universitatea Danubius din Galati, o mobilitate de plasament si una de studiu la Universitatea din Camerino, Italia


Erasmus Open Doors Day 2013 

Joi, 30 mai 2013, peste 250 de reprezentanti ai universitatilor din Romania, elevi, studenti, cadre didactice si reprezentanti ai asociatiilor studentesti si ai unor organizatii nationale, au participat la ERASMUS „Open Doors Day 2013”. Evenimentul a fost organizat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP), Universitatea Romano Americana si Erasmus Student Network Romania (ESN) co-organizatori.

S-au prezentat mobilitati studentesti si „povesti de succes”, au avut loc discutii intre participanti, fostii studenti ERASMUS impartasind impresii din mobilitatile desfasurate.
Au fost sustinute momente muzicale de catre fosti studenti Erasmus ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Universitatea Ecologica din Bucuresti a prezentat un spectacol de dans Eco-Dance “Omul si Natura”, dans Acrobatic si dans Flamenco.
In cadrul evenimentului a fost prezentat filmul “Generatia Erasmus”, film produs de ANPCDEFP cu sprijinul ESN si au fost premiate 4 fotografii realizate de studenti romani si straini din cadrul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion MIncu" din Bucuresti si Universitatii Ecologice din Bucuresti.
Materialele prezentate pot fi vazute aici.


Made by ESN, around Romania

Sectiunile locale ESN Romania continua sa implice studentii internationali in diverse activitati, fie iesiri in aer liber, cunoasterea traditiilor de Paste, actiuni caritabile si nu numai. Iata cateva dintre acestea in luna Mai:

    ESN Brasov: „Vizita la Herghelia de cai din Chichis (judetul Brasov) cu lectii de echitatie pentru incepatori”.

    ESN UniBuc: „Erasmus in Schools - Liceul Romano-Catolic St. Iosif, Bucuresti”.

    ESN Cluj-Napoca: International March", organizat cu ocazia Zilelor Clujului.

    ESN Iasi: „3 Years Anniversary – Masquerade Ball”.

    ESN Sibiu: "A Cultural Eggsperience” - studentii ERASMUS au vopsit oua in stil traditional romanesc.

    ESN Timisoara: Campanie "Un martisor pentru o carte" - vizita la Spitalul de copii "Louis Turcanu", realizarea unei donatii de carti de citit sau de colorat, jucarii.


O Experienta de neuitat

Incep prin a-mi exprima sincera bucurie si recunostiinta fata de Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si Hochschule fur Musik und Theater din Hamburg, Germania, pentru sansa pe care mi-au acordat-o, aceea de a beneficia de o bursa in cadrul programului Erasmus pentru a studia pe parcursul anului academic 2011-2012 la HfMT, Hamburg. Acest schimb de experienta a fost benefic pentru mine din multe puncte de vedere.

Pe plan profesional, disciplina si organizarea stilului german m-au ajutat sa progresez atat in studiul individual cat si in managementul timpului. De asemenea, am participat la numeroase activitati artistice, concerte si recitaluri, fiind mereu inconjurat de muzicieni cu un inalt grad de profesionalism. Un alt castig a fost si pe plan personal, intalnind muzicieni din diverse colturi ale lumii, cu care am legat prietenii.

As putea spune ca apogeul stagiului meu Erasmus la HfMT Hamburg a fost selectionarea mea in cadrul Festivalului International de Muzica de Camera si Orchestra din Zermatt (Elvetia) in parteneriat cu HfMT Hamburg, si tin sa multumesc profesorului meu de Muzica de Film si Notatii Muzicale in Finale, Frank Boehme, alaturi de colegi muzicieni atat din HfMT, cat si din alte parti ale lumii, avand unica sansa de a lucra cu unul dintre cele mai titrate ansambluri de muzica de camera, Scharoun Ensemble al berliner Philharmoniker, acesta fiind practic apogeul schimbului meu de experienta, reprezentand in dubla calitate HfMT Hamburg si UNMB.

Nu mi-am imaginat la inceput cat de multe aveau sa se intample in decursul unui an universitar, avand sansa sa experimentez si alte laturi ale traiului intr-o tara straina, precum aprofundatul limbii germane.

As incerca sa redau un cuvant, sperand sa prind cat mai multe din aceasta experienta Erasmus, si acela ar fi incantator (mesmerising).

Cristea Bogdan-Eugen - Universitatea Nationala de Muzica-Bucuresti, Romania, mobilitate de studiu de 10 luni la Hochschule fur Musik und Theater – Hamburg, Germania, anul universitar 2011-2012..


It´s ERASMUS time!

Luna Mai a fost de asemenea una bogata in prezentari, datorita implicarii voluntarilor in cadrul proiectelor Caravana LSRS si Erasmus in Schools. Prin intermediul acestora, au avut ocazia sa prezinte programul ERASMUS catre studentii, dar si liceenii din diferite orase din tara. La intalnirile Erasmus in Schools, promotorilor romani li s-au alaturat si numerosi studenti straini ERASMUS. Acestia au vorbit despre tara si universitatea de origine, dar si despre experienta avuta in Romania, incercand pe cat posibil sa-i incurajeze pe elevi sa ia parte la acest program de schimb educational odata ce vor deveni studenti.

Brasov
17.05.2013: Colegiul National de Informatica „Grigore Moisil” – Erasmus in Schools
20.05.2013: Colegiul National „Unirea” – Erasmus in Schools
29.05.2013: Universitatea Transilvania – Erasmus Open Days

Bucuresti
15.05.2013: Liceul Romano - Catolic „St. Iosif” – Erasmus in Schools
16.05.2013: Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Bolintin Vale – Erasmus in Schools
5.06.2013: Colegiul National „Matei Basarab” – Caravana LSRS
Cluj-Napoca
15.05.2013: Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Sociologie
18.05.2013: Liceul Teoretic „Gheorghe Sincai” – Caravana LSRS
Iasi
16.05.2013: Liceul „Gh. I. Bratianu” – Erasmus in Schools
Ploiesti
25.05.2013: Colegiul National „Mihai Viteazul” – Caravana LSRS
Timisoara
16.05.2013: Liceul „Grigore Moisil” – Erasmus in Schools

Pentru mai multe informatii, ne puteti contacta pe adresa board@esn.ro

Once ERASMUS, forever ERASMUS!!


O invitatie la ceai cu Leonardo…in inima Turciei

  Sunt convinsa ca majoritatea dintre noi a spus cel putin o data cand era mic ca va deveni medic, fie ca am fost indemnati de parinti sau pur si simplu fascinati de halatul alb si de stetoscop ori de ideea de a ajuta oamenii. Titlul ”Impreuna pentru o viata mai buna!” m-a pus pe ganduri de foarte mult timp si am realizat ca doar IMPREUNA putem promova principii de sanatate corecte. Prin urmare, ca director al scolii pe care o reprezint, Scoala Postliceala Sanitara, Slobozia, m-am implicat in realizarea proiectului de mobilitati Leonardo da Vinci  nr. LLP-LdV/IVT/2012/RO/322, intitulat "Dezvoltarea de competente privind aplicarea tehnicilor de nursing in chirurgia generala”,  cu doua spitale din Turcia, Aydin Ataturk Devlet Hastenesi si Aydin Devlet Hastenesi , pentru formarea elevilor din anul II, calificarea profesionala „Asistent medical generalist” , nivel 3 avansat, domeniul „ Sanatate si asistenta pedagogica” din cadrul institutiei noastre. A fost inceputul unui drum presarat numai cu bucurie, cu momente unice, care a contribuit decisiv la crearea unei imagini generale a mediului international, al comunicarii intre diferite culturi si mentalitati. Plasamentul in  alta tara si formarea profesionala prin mobilitate, a reprezentat o nevoie si o sansa, prin care cei 15 participanti  au acumulat  experiente noi de lucru, intr-un mediu real care sa le asigure o bună integrare pe piata muncii, practicarea cu succes a profesiei si obtinerea satisfactiei profesionale  in viata.
Pregatirea practica in domeniul "Chirurgie generala si nursing in chirurgie generala"  realizata in perioada 1-14 aprilie 2013 intr-un alt mediu, concurential real, a avut un impact  semnificativ in  dezvoltarea competentelor, abilitatilor si cunostintelor participantilor, asigurand dobandirea de catre acestia a unei experiente profesionale.
Am fost primiti in Turcia, atat de organizatia intermediara, Aydin Anadolu Saglik Meslek Lisesi, cat si de cele doua organizatii de primire, cu ceai sau cafea turceasca, elemente extrem de importante pentru cultura turca, ritualice si incarcate de semnificatii. Ospitalitatea oamenilor si deschiderea pentru impartasirea cunostintelor m-au frapat si inca ma fac sa ma gandesc la cele doua saptamani petrecute acolo. Confortul Hotelului Ozlu, unde am fost cazati, ne-a ajutat sa ne relaxam dupa un program destul de incarcat din timpul zilei. La cele doua spitale din Turcia, instruirea personalului este una dintre cele mai mari prioritati. Astfel, personalul medical, de prim rang din Turcia, ofera cel mai bun tratament, coordonat intr-un mediu usor de accesat, dezvoltat pe baza de servicii de inalta calitate si siguranta. Comunicarea si exersarea tehnicilor de nursing pe tot parcursul stagiului s-a realizat in limba engleza, un alt punct forte al pregatirii participantilor. Participarea la diverse tehnici chirurgicale a demonstrat profesionalismul si dorinta personalului turc de a impartasi cunostinte practicantilor romani care au venit in replica cu abilitati practice de inalta tinuta.
          Mandri de frumusetea tarii lor, partenerii turci ne-au prezentat, prin pregatirea culturala, locuri incarcate emotional de istoria tarii dar si greu de uitat prin naturaletea si unicitatea peisajelor, cum ar fi: Fethiye, Marmaris, Dalyan, Sakli Kent, Kusadasi, Pamukkale, Izmir, Templul Artemis din Efes,Virgin Mary Ephesus, Sirince.
Speram ca impreuna cu partenerii turci, am oferit doua saptamani mai bune pentru pacientii celor doua spitale din Aydin.
Pentru a veni in sprijinul celor marturisite de mine, iata cateva impresii ale unora dintre participanti :

Nichole Voicu : „Acest proiect a reprezentat pentru mine ocazia unica, prin  care am putut sa fac practica de specialitate in domeniul care imi place si anume cel medical. M-am integrat intr-o noua cultura   si un nou stil de viata, am invatat  limba turca, am cunoscut oameni si locuri noi,  am trait o viata timp de 2 saptamani cu totul diferita de cea din Romania. Am cunoscut obiceiuri si mentalitati diferite, mi-am creat amintiri, am trait bucurie si implinire. Prietenilor mei de la Aydin Anadolu din Turcial le datorez in cele din urma culorile, savoarea si gustul uneia dintre cele mai generoase si frumoase  experiente din viata mea.”

Manole Stefania:Participarea la proiectul din Turcia a fost  sansa unica de a-mi testa abilitatile in efectuarea tehnicilor de nursing in chirurgia generala la spitalul Aydin Ataturk Devlet Hastenesi din Turcia. Recomand si altor colegi sa participe cu incredere la programul Leonardo da Vinci deoarece este o experienta de neuitat si beneficiile vor fi multiple atat pe plan personal, cat si profesional”.

Ioana Ionela Dumbrava:”Aceasta experienta , unica pentru mine a fost senzationala! Am facut practica la spitalul Aydin Devlet Hastene si alaturi de o echipa medicala profesionista  mi-am perfectionat unele din tehnicile de nursing si am dobandit si noi aptitudini lingvistice. Prin participarea la un astfel de proiect ajungi sa cunosti oameni deosebiti, specializati intr-un domeniu in care se pune suflet si daruire , o experienta  care–ti poate schimba viata pentru totdeauna”.

          In final, daca am reusit sa va starnesc interesul in ceea ce priveste participarea la un astfel de proiect, va urez succes!
Pentru noi aceasta prima experienta Leonardo da Vinci  va ramane de neuitat!

Veronica Alina BORDEI, Coordonator proiect, Director - Scoala Postliceala Sanitara, Slobozia


Formare profesionala europeana in domeniul comertului modern

Motto - ”Suntem cate putin din ceea ce traim”
Cei care trec pe Valea Bistricioarei dinspre  Ardeal spre Moldova, imediat dupa localitatea Borsec, vor trece si prin comuna Corbu, un sat de munte cu oameni harnici, care muncesc  in agricultura loacala sau in exploatarea forestiera. Mandria micii localitati este Liceul Tehnologic Corbu, unde invata marea majoritate din copiii de pe Valea Bistricioarei, copii cu posibilitati materiale modeste, pe care parintii nu-si permit sa-i sustina la licee din Piatra Neamt sau Toplita.
In runda 2012, Liceul tehnologic Corbu a fost beneficiarul unui proiect Leonardo da Vinci – Mobilitati IVT, cu titlul ”Formare profesionala europeana in domeniul comertului modern” finantat de ANPCDEFP, cu un buget total de 59.063 Euro. Proiectul s-a adresat unui numar de 20 elevi din clasa aX-a – domeniul: Comert, care au desfasurat practica de specialitate a elevilor in unitati comerciale din spatiul european, in conditii de performanta, in vederea  formarii unor competente si abilitati practice in specializarea lor timp de 3 sapatamani, in perioada 18 martie – 7 aprilie 2013.
Partenerul de primire a fost lantul de magazine Pingo Doce al Grupului Jeronimo Martins din Lisabona – Portugalia, un partener care a demonstrat seriozitate, implicare si competenta in activitatea de formare (de altfel ei colaboreaza si cu elevii Scolii de Comert din Lisabona), unde elevii au fost primiti cu caldura, indrumati cu rabdare, intelegere si profesionalism de tutorii numiti de reprezentanta unitatilor Pingo Doce d-na Tania Rodriguez Costa, tinand cont de aspectele de formare, integrare si comunicare (in limba engleza).
Cu siguranta ca acest proiect a avut un impact deosebit asupra elevilor participanti proveniti dintr-o zona de mediu rural mai izolata, care au trait o experienta deosebita, incepand  de la competentele si abilitatile practice dobandite, de a lucra intr-un mediu real al comertului modern european (comparativ cu parteneriatele cu micile magazine rurale  de care beneficiau in zona), care le-a dat incredere in capacitatile lor si i-a motivat ca pe viitor sa acorde o mai mare importanta traseului lor scolar si profesional si continuand cu beneficiile in plan psihologic si emotional. Certificatele primite prin care li se recunosc competentele si abilitatile dobandite prin acest plasament, vor fi piese importante in CV-ul participantilor care le vor facilita accesul la programe de educatie si formare sau insertia pe piata muncii.
Dar, poate ca impresiile exprimate de participanti sunt mai elocvente in a descrie experienta traita: ” Aceasta mobilitate a fost, pana acum, cea mai mare provocare a vietii mele. Plecarea de langa familie, primul zbor cu avionul, sosirea intr-un centru urban aglomerat unde trebuia sa circul cu metroul si tramvaiul si faptul ca trebuia sa lucram in magazine unde nu cunosteam pe nimeni, nu cunosteam limba, m-a facut sa cred la inceput ca am intrat in mijlocul unui taifun si chiar credeam ca nu o sa ma descurc. Insa, m-am adaptat mult mai usor decat am crezut, atmosfera amabila si placuta de la locul de practica, sprijinul celor din jur, faptul ca mi-am cunoscut colegii si am functionat ca o adevarata echipa a facut ca integrarea mea sa fie foarte usoara. Ceea ce pot spune cu certitudine acum ca experienta acesta mi-a dat multa incredere in mine si a fost un pas urias catre maturizarea mea” – Georgiana Ichim.
In micul meu univers de acasa in care visam uneori ca voi calatori prin lume cand voi fi mare, plecarea in acest proiect, am considerat-o ca o aventura, dar si ca un examen de viata pe care trebuia sa-l dau la varsta de 16 ani. Recunosc ca tot ceea ce am trait pe parcursul mobilitatii mi-a depasit asteptarile: am descoperit cat de frumoasa este meseria de comerciant, dar in acelasi timp ca nu este usor sa muncesti ca sa te intretii, am cunoscut oameni minunati cu care am comunicat foarte bine testandu-mi la limita cunostintele de limba engleza si am vazut cat este de important sa stapanesti o limba de circulatie internationala, am constatat ca atitudinea, respectul si seriozitatea sunt apreciate oriunde, am vizitat locuri, obiective si  edificii istorice si culturale deosebite si nu pot sa nu apreciez ca in urma acestui proiect sunt mult mai ” bogata” profesional, spiritual si psihologic. Multumiri tuturor celor care au facut posibil sa se desfasoare astfel de proiecte.” – Georgiana Iuliana Apopei.

Coordonator proiect: prof. Maria Pascariu


PROIECTELE EUROPENE: INTRE SISTEMUL EDUCAŢIONAL SI MEDIUL DE AFACERI

Miercuri, 5 iunie 2013, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timisoara a fost gazda evenimentului: Cooperarea dintre sistemul educational si de formare (inclusiv formare pentru persoane din grupurile de risc) si lumea afacerilor, organizat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si Inspectoratul Scolar al Judetului Timis.
La acest eveniment, Lugojul a fost reprezentat de Colegiul Tehnic „Valeriu Braniste” prin prof. Ciprian Blaj, prof. Cosmin Gheorghe si elevele Andreea Milici (clasa a X-a) si Alexandra Ana Maria Anchevici (clasa a XI-a), participante în cadrul proiectelor europene „Leonardo da Vinci”.
Evenimentul a reunit institutii si organizatii beneficiare sau potential beneficiare ale unor proiecte europene prin Programul  „Invatare pe tot parcursul vietii”, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, reprezentanti ai diverselor firme si organizatii nonguvernamentale din Regiunea Vest.
In cadrul reuniunii a fost abordata colaborarea dintre piata muncii si sistemul educational, modul în care proiectele „Leonardo da Vinci” sprijina aceasta colaborare, impactul pe care proiectele „Leonardo da Vinci” le au asupra beneficiarilor. De asemenea, participantii la eveniment au abordat în cadrul a sase grupe tema generala a reuniunii.
Coordonatorul Departamentului „Leonardo da Vinci” din cadrul Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatei si Formarii Profesionale, d-na Daniela Iancu a declarat: „Evenimentul de azi a avut ca scop constientizarea în randul beneficiarilor nostri si nu numai – pentru ca au fost de fata persoane si institutii care nu au avut contact cu programul «Leonardo da Vinci» sau nu au avut proiecte -,  a beneficiilor aduse de programul «Leonardo da Vinci», ce poate sa faca programul în randul persoanelor dezavantajate, în randul grupurilor persoanelor cu risc, si cand spun risc ma refer în primul rand la cei care au acces mai slab la educatie, mai scazut, acces mai slab la oportunitatile oferite de acest program.
Ne-am bucurat sa avem alaturi de noi oficialitati si factori de decizie.
Ca si concluzie generala consideram ca scopul a fost atins si participarea numeroasa la care nu ne-am asteptat, desi am avut niste estimari, iar asteptarile au fost mult peste aceste estimari, este un indicator, un factor care ne multumeste.
Ramane de vazut, concret, ce putem face cu ceea ce s-a lucrat azi aici. Avem în plan o strategie pe termen lung, sa utilizam rezultatele obtinute în cadrul grupelor de lucru pentru a face recomandari direct catre Comisia Europeana în ideea implementarii urmatorului program.”
Programul sectorial Leonardo da Vinci finanteaza o larga varietate de proiecte si ofera o multitudine de oportunitati de formare profesionala pe piata europeana a muncii pentru organizatii si institutii din Romania, de toate tipurile si dimeniunile. Orice institutie sau organizatie cu personalitate juridica din Romania, care furnizeaza servicii de formare profesionala sau care doreste sa îsi formeze personalul, poate participa la program.

Prof. Ciprian Blaj, Colegiul Tehnic "Valeriu Braniste" Lugoj


Trenul entuziasmului: Comenius TTE LAVA
COM-12-PBL-27-AB-RO-LV

Liceul de Arte Alba Iulia coordoneaza un proiect scolar bilateral Comenius (2012-2014), in parteneriat cu o institutie de invatamant din Letonia. Proiectul se numeste TTE LAVA, acesta fiind acronimul pentru Train Ticket to Europe. Language Awareness through Visual Arts. Sintagma TTE LAVA a devenit pe parcursul unui an scolar o emblema de identificare si o forma de salut pe coridoarele scolii. TTE LAVA face parte din definitia Liceului de Arte Alba Iulia. In primul an de activitati si entuziasm, elevii din clasele a X-a si a XI-a, profilele muzica, arte plastice si arhitectura, s-au implicat in tot ceea ce tine de punerea in practica a unui proiect nou in scoala, si anume: intalniri de proiect, produse finale, activitati de diseminare, evaluare, au venit cu idei noi si creative in ceea ce priveste modul de desfasurare a activitatilor si cu idei pentru noi activitati. Aceasta a condus la o bogatie deosebita de experiente TTE LAVA, dat fiind faptul ca dascalii au trebuit sa tina pasul cu efervescenta ideilor elevilor si cu dorinta lor de a face mult mai multe decat ceea ce scrie efectiv in formularul de candidatura. Ei, si de ce nu? Este vorba de un ethos institutional care ne determina pe toti sa realizam lucruri impreuna si sa ne simtim bine in scoala.
De ce „train ticket”? Pentru ca intregul proiect Comenius TTE LAVA este o calatorie unica pentru elevii Liceului de Arte spre descoperirea unei noi culturi europene, iar in aceasta calatorie, ca in orice calatorie, este nevoie de un bagaj la plecare. Bagajul nostru Roman-Leton are trei valize: un amplu curs-workbook de limba romana si letona, un dictionar vizual cu 400 de imagini realizate de elevi (pictura, sculptura, fotografie, desen, e-arta, colaj) si un suport de curs audio-video cu vorbitori nativi. Suvenirul la finalul calatoriei va fi un fragment din „Visul unei nopti de vara” a lui W. Shakespeare jucat in limba tarii partenere. Biletul de tren il reprezinta cele 30 de ore de pregatire intensiva in limbile letona si romana, dintre care 20 de ore realizate cu profesori nativi. In noiembrie 2012 doua profesoare de la Daugavpils 12. Vidusskola au petrecut doua saptamani la noi in scoala si au predat limba letona utilizand specificul cultural si educational al sistemului de invatamant leton. La final toata lumea la noi in scoala stia sa salute politicos in limba letona, si elevii si profesorii. Iar in luna ianuarie 2013 doua profesoare de la Liceul de Arte au mers la partenerii letoni timp de doua saptamani pentru a preda romana. Predarea s-a realizat integral cu ajutorul muzicii, respectand specificul scolii noastre, iar pe coridoare se canta in limba romana: cuvinte, propozitii, conjugari.
Elevii iubesc toate activitatile TTE LAVA in care sunt implicati. Dupa ce au finalizat imaginile pentru bagajul vizual si orele de limba letona, au pus in scena fragmentul TTE LAVA Shakespeare. Este probabil cel mai de succes produs final al proiectului nostru. Interpretarea contemporana a lui Shakespeare am pus-o in scena pentru prima data cu public din cadrul scolii, apoi cu familiile si prietenii, apoi in Letonia cu doua reprezentatii pentru intreaga scoala, si acum pentru intreaga comunitate, autoritati locale, institutii de invatamant, presa, centre de cultura. De fiecare data, atat repetitiile cat si spectacolul sunt o bucurie de a ne intalni si de a fi o comunitate mandra de ceea ce facem… comunitatea Comenius TTE LAVA.
Cu siguranta cea mai emotionanta si mai frumoasa experienta TTE LAVA din acest an a fost mobilitatea a 20 de elevi ai Liceului de Arte in Letonia, in luna aprilie. Elevii nostri au locuit in familiile letone si fiecare dintre ei a avut un frate/sora leton cu care si-a petrecut timpul 24/7: ore de curs la scoala, care au doar 40 de minute, lucrul la cursul-workbook, repetitii pentru Shakespeare, vizite de documentare (muzeul Painii, al Papusilor, olarit, scoala de muzica si de arte). La finalul schimbului de clase au curs lacrimi romanesti si letone pe obrajii elevilor fiindca erau cu adevarat frati si surori, cu adevarat o familie TTE LAVA. Mai este atat de mult pana in septembrie cand letonii vor veni la Liceul de Arte!
Am fost „proiectul lunii octombrie” pe net, am castigat premiul II la concursul „Made for Europe”, am aparut in ziare dupa fiecare activitate de proiect, am umplut scoala de afise, pliante, poze si povestiri TTE LAVA, am muncit, am ras, am invatat despre Europa, despre Letonia, am desenat, am jucat teatru, am invatat letona, am vorbit letona, am avut un an TTE LAVA uimitor, plin de cultura, comunicare, cunoastere si abia asteptam sa inceapa scoala la toamna. Scoala Comenius TTE LAVA, se intelege.

Prof. Livia Diosan, Coordonator de proiect


Viata scolarului englez vazuta prin ochii dascalului roman

Cu totii stim ca atunci cand vine vorba despre cursuri de formare, suntem un pic reticenti deoarece acestea necesita timp si implicare. Dar, un curs de formare bun este esential pentru cariera fiecarui profesor si pentru dezvoltarea lui profesionala.

Am aplicat anul trecut pentru un grant in cadrul Programului de “Invatare pe tot Parcursul Vietii” Comenius, Mobilitati individuale de formare continua si am avut noroc sa-l obtin. Cursul la care am participat s-a numit “Creative Activities and Motivating Materials for the Secondary Classroom”, si a fost organizat de International Study Programmes, in Maidstone, Anglia. Organizatorii au reusit sa imbine utilul cu placutul si sa faca din aceasta experienta una memorabila. Am facut parte dintr-un grup de 12 persoane, din 11 tari diferite, avand marele avantaj de a “gusta” putin din culoarea si noutatea fiecarei culturi. Nici nu realizam cat de diferiti suntem si cate avem totusi in comun pana cand nu ajungem intr-o astfel de conjunctura.

Cursul de formare s-a desfasurat pe parcursul a doua saptamani; la primele seminare am discutat diferentele si similaritatile din sistemele educationale europene, focusandu-ne apoi atentia pe sistemul educational britanic. Am realizat, cu aceasta ocazie, ca niciun sistem nu este perfect, ca toata lumea se plange de permanentele schimbari care aduc neliniste si nesiguranta, atat profesorilor cat si elevilor si parintilor acestora. Tot in decursul primei saptamani am facut mai multe excursii, la Londra, Canterbury respectiv cateva sate din Kent (Tunbridge Wells, Hastings si Rye). Am aflat de la ghidul nostru lucruri pe care nu le citisem in cartile de istorie sau de cultura si civilizatie, curiozitati pe care le pot exploata in cadrul orelor de optional si extindere.

Partea cea mai interesanta a cursului si cea care a avut un impact major asupra intelegerii multor aspecte ale predarii in sistemul educational britanic a fost asistenta la ore. Prima scoala in care am mers a fost Chatham Grammar School for Boys, unde sunt admisi doar cei mai merituosi elevi, selectionati in urma unui examen de admitere. Mai exista doar 164 de astfel de scoli (Grammar Schools) in Marea Britanie. Motto-ul dupa care se ghideaza intregul sistem este: “Fiecare copil conteaza!”, iar acest lucru este evident in atitudinea elevilor fata de profesori si educatie in general. Ei stiu ca parerea lor conteaza, ca sunt auziti si intelesi, ca fac parte dintr-o structura in care, daca investesc timp si energie, vor primi ceva in schimb. Diferenta majora fata de sistemul nostru educational este ca elevii nu sunt doar receptori pasivi de informatii, ci parte vitala, integranta si activa in intelegerea si construirea rationamentelor si ipotezelor. In oferta educationala exista doar 5-6 materii de baza, restul constand din optionale, unde se lucreaza, in aceeasi clasa, cu elevi de varste diferite dar cu acelasi nivel de abilitate.

Cea de-a doua saptamana de curs a fost axata mai mult pe latura teoretica, am avut patru zile de ateliere de lucru si studiu intensiv al diferitelor unghiuri de abordare creativa si motivarea elevilor. Am primit zeci de fise de lucru, jocuri si activitati pe care sa le facem la clasa, si nu in ultimul rand sfaturi si recomandari de imbunatatire a abordarii clasice de predare a unei limbi straine.

Consider ca acest curs de formare si-a atins toate obiectivele propuse si a raspuns in totalitate nevoilor de  formare, iar experienta acumulata va contribui la imbunatatirea competentelor lingvistice si de comunicare ale elevilor. De asemenea, este un prim pas pe care cu totii ar trebui sa incercam sa-l facem si sa rezolvam o problema pe care elevii nostri o au in comun, si anume, intarirea motivatiei pentru invatare.

Bindean Laura Cristina, LICEUL TEORETIC NICOLAE BALCESCU Cluj-Napoca


1

Ne-am SETat pe tineret!

Ce-a de-a sasea editie a Saptamanii Europene a Tineretului s-a incheiat si a aratat, inca o data, ce inseamna implicarea tinerilor, creativitatea, participarea activa, educatia nonformala si voluntariatul. SET 2013 a insemnat, in Romania, 80 de evenimente in toata tara, cu 150 de activitati!

Cartile s-au insufletit prin biblioteca vie, teatrul a devenit o scena in care am cautat solutii prin teatru forum, ne-am redescoperit prin teatru labirint.
Am discutat problemele comunitatii in cafenele... publice sau "ProAction".
Am desenat colectiv sau individual, am cantat la chitara si am fost fermecati de muzica, am baut la tobe la ateliere de drumming.
Ne-am jucat pentru a invata prin animatie si ludoteca.
Am SETat creativitatea, dar si sanatatea.
Am facut fotografii cu sens prin PhotoVoice si nu numai.
Ne-am SETat pe lobby si advocacy si pe participare activa.
Am citit, am petrecut timpul liber in mod activ, dar am si scris in mod creativ.
Ne-am inspirat si am dat aripi educatiei la TEDxCaleaVictorieiED.
Am facut proiecte internationale cu si pentru tineri.
Ne-am suflecat manecile la ateliere practice, dar am discutat si nevoile tinerilor alaturi de persoane cu putere de decizie.
Am ras, ne-am bucurat, ne-a prins si ploaia care ne-a mai intristat dupa care soarele ne-a zambit frumos din nou printre norii care se risipeau.
Si povestea merge mai departe.

A fost o saptamana plina. Plina de evenimente, dar mai ales de sentimente. Munca, dar si magie atunci cand am fost prinsi in mijlocul activitatilor.

Iar pentru acest lucru ne plecam cu respect si admiratie in fata sutelor de voluntari care au facut ca aceste lucruri sa se intample si miilor de participanti care au avut inspiratia sa vina si au acordat acestora incredere. Si, bineinteles, in fata celor aproape 100 de organizatii si grupuri informale care au pus tinerii timp de sapte zile in lumina reflectoarelor si au crezut ca  Saptamana Europeana a Tineretului poate face acest lucru.

Pe pagina de FaceBook a Saptamanii puteti descoperi Saptamana in imagini si va puteti convinge singuri. Iar daca vreti sa vedeti toate evenimentele care au avut loc, Calendarul de evenimente va poate povesti in detaliu.

Saptamana Europeana a Tineretului a avut loc in 33 de tari, fiind organizate si evenimente la Bruxelles, special cu aceasta ocazie. In cadrul acestora Romania a fost reprezentata de Asociatia ONESTIN, asociatie al carei proiect “Youth in Action in Detention” a intrat in competitia europeana in care s-au premiat proiectele de succes. Ce a insemnat SET la nivel european puteti vedea pe http://www.youthweek.eu/.

.

SET 2013 s-a incheiat. Activitatea noastra, a tuturor, continua. Si va mai asteptam pe la "noi"! Oriunde, oricand si oricine ar fi acest "noi"


Gala Societatii Civile 2013 si-a desemnat castigatorii!

220 de proiecte s-au inscris in ce-a de 11-a competitie Gala Societatii Civile, eveniment in care Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, prin programul Tineret in Actiune, a sustinut pentru a treia oara consecutive sectiunea de tineret.

In cadrul acestei editii a Galei Societatii Civile, care a avut loc in data de 3 iunie, la Opera Nationala Bucuresti, au fost premiate si aplaudate cele mai bune proiecte si programe ale sectorului non-profit si neguvernamental din Romania.
Marele premiu a fost castigat de proiectul “Scoala mea in spital”, al Asociatiei Little People Romania, prin care acestia au reusit sa ajute copii internati in sectii de oncologie sa tina pasul cu progresul scolar, prin intermediul orelor sutinute in spital.
Festivitatea de premiere s-a desfasurat sub sloganul campaniei de anul acesta: “Si binele poate fi senzational” si a fost prezentata de Mircea Toma si de Catalin Stefanescu, iar cei aproximativ 1.000 de reprezentanti ai sectorului non-profit din Romania, cercetatori, reprezentanti ai sectorului privat, jurnalisti, lideri si formatori de opinie si personalitati publice care s-au aflat in sala au sustinut si dovedit mesajul Galei de anul acesta.

Castigatorii au fost alesi de catre un juriu format din 60 de personalitati si specialisti in implementarea si evaluarea proiectelor. 

Premiul de la categoria tineret a fost castigat de proiectul Scoala pentru o Romanie Verde al Asociatiei Zibo Help.

Puteti vedea toti castigatorii acestei editii, care intr-adevar au dovedit ca si binele poate fi senzational, aici.


CONNECTOR

Ce e CONNECTOR? Un eveniment care pune la un loc organizatii din toate sectoarele implicate sau interesate de invatarea nonformala plecand de la principiul "vino cu un prieten".  Al nonformalului, bineinteles!
 
De ce CONNECTOR? Pentru a crea un cadru de interactiune reala prin:
- explorarea resurselor si oportunitatilor de colaborare din diferite sectoare (ONG, business, public etc.) pe care le avem la dispozitie legate de invatarea nonformala
- dezvoltarea unui plan de activitati comune in sfera invatarii nonformale plecand de la aceste oportunitati in jurul unor evenimente si idei concrete

Cine se… conecteaza? Reprezentanti de ONGuri active in zona nonformalului insotiti de un "prieten" al nonformalului din comunitatea lor. Acest prieten trebuie sa reprezinte o organizatie care este activa sau sprijina invatarea nonformala din alt sector decat cel al ONGurilor. Organizatiile "prietenilor" pot proveni din randul institutiilor de invatamant preuniversitar si universitar,  firmelor/ companiilor private, institutiilor publice etc. 

Cum ne conectam? Printr-un proces de doua zile care va reuni elemente din ateliere proiective, facilitare grafica si tehnica open space. Pentru mai multe informatii vezi si agenda propusa mai jos.

Cum te poti inscrie? Competand formularul de inscriere disponibil pe www.tinact.ro AICI pana pe data de 19 iunie. 
Criteriile de selectie avute in vedere:
- experienta practica a organizatiei reprezentate in activitati de invatare nonformala si motivatia candidatului
- modul in care se intentioneaza sa se foloseasca experienta si conexiunile din cadrul evenimentului
- colaborarea cu "prietenul" nonformalului 

Cand, unde si ce costuri se acopera?

Programul efectiv de lucru se desfasoara pe parcursul a doua zile: 29 si 30 iunie. Cazarea si masa este asigurata din seara zilei de 28 iunie pana in dimineata zilei de 1 iulie si vor fi acoperite de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale prin programul Tineret in Actiune. Trasnportul va fi acoperit de catre participanti reprezentand co-finantare.

Evenimentul va avea loc la Predeal, hotel Eden. Pentru identificarea locului pe google maps, click AICI.
Inscrierile se fac pe site-ul www.tinact.ro, in pagina evenimentului disponibila la http://www.tinact.ro/detaliu-calendar/IDevent/947

Draft Agenda
Ziua 1 - Trecut si prezent (29 iunie)

Sesiunea 1: Introducere, cine suntem si de ce ne-am strans
Sesiunea 2: De unde venim - Focus pe trecut: povesti despre cum am ajuns azi sa fim activi in zona de nonformal
Sesiunea 3: Unde suntem (partea 1) - Focus pe prezent: Cum arata invatarea nonformala azi, practici, tendinte, rezultate, etc
Sesiunea 4: Unde suntem (partea a 2a) - Asumare stare de fapte: zonele de interventie de care suntem mandri, lectii invatate, identificarea unor zone viitoare de interventie .

Noaptea vine si desparte prezentul de viitor, oferind spatiu pentru reflectie si internalizare contributii pozitive si potentiale zone de interventie,

Ziua 2 - Viitor (30 iunie)

Sesiunea 1: Focus pe viitor (partea 1) - crearea unor scenarii ideale
Sesiunea 2: Focus pe viitor (partea a 2a) - Asumare contributii la indeplinirea scenariilor prin identificarea de evenimente, proiecte, idei de activitati in jurul carora se vor crea parteneriate
Sesiunea 3:  Planuri de actiune
Sesiunea 4: Evaluare, ramas bun.


Curs de formare: SoHo in Letonia
In perioada 16-20 octombrie are loc in Letonia cursul international de formare pe Serviciul European de Voluntariat SoHo.
Scopul principal al cursului: cresterea calitatii activitatilor SEV prin dezvoltarea competentelor actorilor cheie implicati in sistemul de suport al voluntarilor SEV (mentorilor SEV).
Data limita pentru inscrierea ONLINE este 16 iunie 2013, iar pentru trimiterea dosarului de candidatura cu CONFIRMARE de PRIMIRE este 17 iunie 2013 (data postei).
Detalii:http://www.tinact.ro/detaliu-calendar/IDevent/933


Curs de formare: TicTac in Franta
In perioada 7-13 octombrie are loc in Franta cursul international de formare TicTac pentru cresterea calitatii proiectelor de formare si retele.
Scopul principal al cursului: sustinerea persoanelor cu experienta in lucrul cu tinerii pentru dezvoltarea competentelor acestora de a organiza si derula proiecte de formare si retele (Actiunea 4.3/3.1), ca masura de sprijin pentru strategia pe termen lung a organizatiei.
Data limita pentru inscrierea ONLINE este 16 iunie 2013, iar pentru trimiterea dosarului de candidatura prin posta, cu CONFIRMARE de PRIMIRE, este 17 iunie 2013 (data postei).
Detalii:http://www.tinact.ro/detaliu-calendar/IDevent/932


Curs de formare: European Citizenship in Youth Work in Bulgaria
In perioada 9-15 decembrie 2013 are loc cursul international de formare European Citizenship in Youth Work.
Scopul principal al cursului: cursul isi propune sa sprijine dezvoltarea profesionala a lucratorilor si liderilor de tineret, prin aprofunderea intelegerii lor critice asupra conceptului de "cetatenie europeana" si explorarea potentialului acesteia, permitandu-le acestora sa recunoasca si sa integreze dimensiunea cetateniei europene in lucrul cu tinerii.
Data limita pentru inscrierea ONLINE este 8 septembrie 2013, iar pentru trimiterea prin posta, cu CONFIRMARE de PRIMIRE, a dosarului de candidatura este 9 septembrie 2013 (data postei).
Detalii:http://www.tinact.ro/detaliu-calendar/IDevent/935


Curs de formare: Competences 4 all in Germania
In perioada 27 octombrie – 2 noiembrie are loc cursul international de formare Competences 4 all.
Scopul principal al cursului: imbunatatirea cunostintelor participantilor privind procesul si rezultatele invatarii nonformale, evaluarea competentelor tinerilor (cu oportunitati reduse) si folosirea instrumentelor de recunoastere a educatiei nonformale in lucrul cu tinerii pe tema incluziunii.
Data limita pentru inscrierea ONLINE este 30 iunie 2013, iar pentru trimiterea dosarului de candidatura prin posta, cu CONFIRMARE de PRIMIRE, este 1 iulie 2013 (data postei).
Detalii:http://www.tinact.ro/detaliu-calendar/IDevent/938


La ei in scoala s-a intamplat ceva super!

http://asociatia-komunitas.ro/images/proiecte/2013/scoala_ceva_super/main.jpgIn perioada 1 martie - 1 iunie 2013 elevii Colegiului Tehnic Traian au participat la proiectul ”La mine la scoala se intampla ceva super!”, proiect derulat de Asociatia Komunitas, in parteneriat cu Colegiul Tehnic ”Traian”, organizatia Linnalabor din Estonia si Universitatea de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu” ca parte a strategiei de dezvoltare comunitara pe care Komunitas o implementeaza din anul 2012 in cartierul bucurestean Tei.
Proiectul a imbinat activitatile practice cu educatia non-formala, sub forma unor ateliere saptamanale.
Elevii de gimnaziu au participat la ateliere de educatie ecologica, iar cei din invatamantul liceal la ateliere de educatie urbana. Activitatile au constat in exercitii de educatie si ecologie urbana bazate pe metode proprii, create si pilotate de Asociatia Komunitas in ultimii 4 ani.
Elevii de clasa a 5-a s-au implicat in activitati de eco-graffiti, reciclare practica, iar cei de clasa a X-a la atelier de explorare urbana. Elevii au putut sa se implice si intr-un concurs de fotografie urbana.
Proiectul a urmarit ca elevii sa preia initiativa si sa realizeze cateva interventii in curtea scolii, alaturi de voluntari, parinti, conducerea scolii si echipa de proiect. De asemenea, s-a urmarit ca acestia sa fie mai implicati şi mai constienti de problemele legate de protecţia mediului şi dezvoltare urbana integrata si, in acelasi timp,  mai activi in viata scolii si a comunitatii din care fac parte.
Asociatia Komunitas a fost sustinuta prin programul Tineret in Actiune in participarea la ONGFest 2013.
Acest proiect este finantat prin programul Tineret in Actiune, Initiative ale tinerilor.

Detalii: http://www.facebook.com/CevaSuper?ref=hl


PARTICIPARE A.N.P.C.D.E.F.P.

In perioada 24 – 25 mai 2013, s-a desfasurat a doua editie a Simpozionului international “Advancing socio-economic research”, organizat de Pro Global Science Association, la Hotel Novotel din Bucuresti. Scopul simpozionului a fost acela de a promova schimbul de bune practici si de cooperare transnationala, in contextul Europa 2020, in domeniul cercetarii socio-economice. Simpozionul a reprezentat o oportunitate excelenta pentru participanti (cercetatori, cadre didactice, specialisti) de a se informa cu privire la categoriile de informatii si de publicatii realizate in cadrul retelei Eurydice. Cu ocazia simpozionului a fost organizata si o miniexpozitie cu publicatii Eurydice.


EURYDICE

Publicatiile realizate in cadrul retelei europene Eurydice reprezinta o foarte buna sursa de documentare – prin furnizarea de informatii clare, concise, actualizate si bine documentate – pentru toti actorii implicati in proiecte europene.

Physical Education and Sport at School in Europe

Acest raport Eurydice poate fi considerat ca o prima incercare a Comisiei de a schita stadiul actual al activitatilor de educatie fizica si sport, in scolile din Europa. Concluziile acestuia ar putea conduce la includerea unor actiuni si masuri mai concrete in acest domeniu, in cadrul viitorului Program de lucru al UE pentru Sport si in Programul Erasmus pentru toti.

Acest raport asupra educatiei fizice in scoli a fost realizat de Eurydice, in strânsa colaborare cu Directoratul-General pentru Educatie si Cultura al Comisiei Europene. Raportul include date si informatii furnizate de 30 de tari care fac parte din reteaua Eurydice având anul scolar 2011/2012 ca an de referinta.

Raportul furnizeaza informatii pe sapte teme principale, si anume: (1) strategiile nationale si initiativele la scara larga; (2) continutul curricular; (3) timpul de predare recomandat; (4) evaluarea elevilor; (5) profesorii; (6) activitătile fizice extracurriculare si sportul; (7) reforme planificate. In final, raportul este completat cu doua anexe. Prima ofera o trecere in revista cuprinzatoare a strategiilor nationale si a principalelor initiative la scara larga, referitoare la educatia fizica si activitatile fizice in Europa, cu scurte descrieri si trimiteri catre paginile web.. Cea de a doua anexa face o prezentare generala a timpului de predare recomandat pentru educatia fizica in invatamantul general obligatoriu cu norma intreaga.

Anul publicarii: 2013

Referinte Internet:
http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/thematic_reports/150EN.pdf

 .... si multe alte titluri interesante.....

Toate publicatiile pot sa fie accesate si descarcate gratuit, de pe urmatoarele adrese:
http://www.llp-ro.ro
http://www.eurydice.org
http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/index_en.php


1
2
... te informeaza:

LSRS: Oportunitati de cariera pentru tinerii cu experienta internationala

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) a lansat de curand doua proiecte cel putin interesante pentru studentii si absolventii cu experienta internationala de studii: evenimentul de cariere "Hai Acasa!" si Programul de internshipuri in institutii publice "SMART Internships".

1) Programul "SMART Internships" consta in punerea la dispozitie a unui numar de douasprezece stagii de practica neplatite in cinci institutii publice care iau parte la aceasta prima sesiune a programului: Ministerul Economiei, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerul Tineretului si Sportului si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

2) "Hai Acasa!" este un eveniment de cariere dedicat studentilor si absolventilor romani din strainatate organizat de Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerului Tineretului si Sportului si Ministrului Delegat pentru Romanii de Pretutindeni.

Mai multe informatii:
http://haiacasa.lsrs.ro/2013/05/13/oportunitati/

Campania 'Europa, casa noastra' - a treia editie

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a lansat cea de-a treia editie a campaniei de informare "Europa, casa noastra", o initiativa menita sa transpuna prioritatile de comunicare ale Comisiei Europene in mediul scolar, in diverse forme de invatamant (primar, gimnazial, liceal). Campania este derulata de Chelgate in numele Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Campania isi propune sa informeze elevii si profesorii cu privire la proiectul de integrare europeana (istoria, prezentul si viitorul acestuia), prioritatile de comunicare ale Comisiei Europene, dar si informatii care ii privesc direct (posibilitatea de a studia si de a lucra in statele membre, implicarea in activitati de voluntariat, schimburi intre tineri, participarea la internship-uri). Campania este deschisa tuturor scolilor (primare si gimnaziale) si liceelor din Romania. Elevii participanti trebuie sa fie coordonati de invatatori sau profesori.

Campania "Europa, casa noastra" are urmatoarele componente:

  • Activitati destinate scolilor primare si gimnaziale
  • Activitati destinate liceelor – concursul de proiecte Lider European

Data limita pentru inscriere este: 21 iunie 2013

Mai multe informatii despre campanie:
http://www.europacasanoastra.ro

Inscriere:
http://www.europacasanoastra.ro/inregistreaza-te-aici.html

Pentru detalii legate de campanie si pentru a fi la curent cu noutatile, cadrele didactice si inspectorii scolari de specialitate pot deveni membri ai grupului “Europa, casa noastra” europacasanoastra@yahoogroups.com sau pot lua legatura cu Claudia Oprescu, Expert Europa, casa noastra din partea Chelgate la urmatoarele coordonate:

Claudia Oprescu
e-mail: cd@chelgate.com sau contact@europacasanoastra.ro
0731.551.645
http://www.europacasanoastra.ro

Concurs international de eseuri pentru tineri

Acest concurs pentru tineri este sponsorizat de Fundatia Goi Peace si UNESCO. Concursul are ca scop sa inspire societatea sa invete de la tineri si sa se gandeasca la modul in care fiecare dintre noi poate aduce o schimbare in lume. 

Tema din acest an a concursului este "Puterea culturii de a crea un viitor mai bun”. Fiecare parte a lumii are propria sa cultura. Cultura include artele, traditiile si obiceiurile unei tari sau regiuni, precum si intelepciunea, valorile, stilul de viata si tendintele oamenilor care traiesc acolo. Pentru a construi o lume pasnica, trebuie sa recunoastem si sa respectam cultura celorlalti. Care sunt aspectele culturii din tara sau regiunea ta de care esti mandru(a) si cum le pot folosi tinerii pentru a crea un viitor mai bun?

Conditii de participare:
- Eseurile pot fi trimise de orice persoana care are pana in 25 de ani, in cadrul uneia dintre categoriile: Copii (pana in 14 ani); Tineret (15-25 de ani) 
- Eseurile trebuie sa aiba cel mult 700 de cuvinte, sa fie tehnoredactate in engleza, spaniola, germana franceza, sau sa aiba cel mult 1600 de caractere in japoneza.
- Eseurile trebuie sa aiba o pagina de coperta care indica: categoria (Copii sau Tineret); titlul eseului, numele, adresa de e-mail, numarul de telefon, e-mail-ul, nationalitatea, sexul, numele scolii, numarul de cuvinte. Profesorii si directorii de tineret pot trimite o colectie de eseuri din clasa sau grupul lor.
- Materialele pot fi trimise prin posta sau online.
- Eseurile trebuie sa fie originale si sa nu fi fost publicate.
- Eseurile trebuie sa fie scrise de o singura persoana.
- Drepturile de autor ale eseurilor trimise vor apartine sponsorului.

Data limita pentru trimiterea eseurilor este: 30 iunie 2013

Mai multe informatii: 
http://www.goipeace.or.jp/english/activities/programs/1301.html

Concursul tinerilor inovatori: ITU Telecom World 2013

ITU Telecom World 2013 – Concursul tinerilor inovatori urmareste sa promoveze ideile creative in randul viitoarei generatii de antreprenori sociali care sa schimbe lumea prin intermediul tehnologiei.

Concursul se adreseaza oricarei persoane tinere cu varsta intre 18-26 de ani dintr-un stat membru al ITU, care are o solutie originala la una dintre cele sase provocari globale:



  • Imbunatatirea sanselor de angajare pentru tineri si lucratori migranti;
  • Reducerea risipei de alimente si apa la nivel individual;
  • Facilitarea accesului la serviciile publice pentru persoanele varstnice;
  • Imbunatatirea gradului de predictibilitate si a raspunsului la dezastrele naturale;
  • Imbunatatirea sigurantei rutiere atat pentru conducatorii auto, cat si pentru pietoni;
  • Protejarea datelor cu caracter personal si crearea de continut digital local.

Participantii trebuie sa trimita ideile de concept sau start-up prin e-mail la adresa young.innovators@itu.int.
Se pot trimite mai multe lucrari, dar ele trebuie sa fie in engleza si sa aiba atasat un fomular de candidatura completat.
Optional, se poate atasa un plan de afaceri/sau o prezentare la alegere.

Cei zece finalisti vor castiga pana la 10.000 USD pentru a-si pune in practica ideile de start-up si pana la 5.000 USD pentru ideile de concept castigatoare. Ei vor fi, de asemenea, invitati sa participe la ITU Telecom World 2013 in Bangkok, unde vor avea ocazia de a-si prezenta platformele.

Data limita pentru inscriere este: 30 iunie 2013

Mai multe informatii:
http://world2013.itu.int/participate/innovate/

Premiul Max van der Stoel

La fiecare doi ani, Olanda acorda Premiul Max van der Stoel in valoare de 50.000 EUR unei persoane sau institutii (inclusive organizatii non-guvernamentale) pentru realizari exceptionale in domeniul imbunatatirii situatiei minoritatilor nationale din tarile membre ale OSCE.

Initiat de Ministerul Afacerilor Externe din Olanda in 2001, premiul este acordat in onoarea si numit dupa numele primului Inalt Comisar OSCE pentru Minoritatile Nationale.

 

Eligibilitate
Persoane, grupuri sau institutii, care considera ca au imbunatatit situatia minoritatilor in regiunea OSCE, sunt incurajati sa informeze Birourile operationale OSCE din tara lor sau delegatia OSCE din Viena.
Nominalizarile pot fi depuse numai de catre Reprezentantele Permanente ale OSCE din tarile participate si institutiile OSCE.

Data limita pentru inscriere este: 30 iunie 2013

Mai multe informatii despre premiu si profilul castigatorilor din editiile anterioare: http://www.osce.org/hcnm/45111

Programul de granturi pentru studenti

Acesta este un program finantat de Casaswap.com cu scopul de a imbunatati mobilitatea internationala a studentilor.
Sunt invitati sa se inscrie studentii care pleaca in alta tara la studii, fie printr-un program de schimburi, fie pe cont propriu.

Data limita pentru inscriere este: 1 iulie 2013

Mai multe informatii: 
http://www.eurodesk.ro/program.php?progid=EU0010000515

Fa-ti bagajele: Studiaza in Olanda!

A trecut deadline-ul de aplicare pentru majoritatea universitatilor din Europa? Nu dispera! Olanda, destinatia care ocupa locul 3 in lume in ceea ce priveste calitatea sistemului educational, primeste aplicatiile studentilor internationali pana la 15 iulie.

De ce sa devii student in Olanda?

Cu 58 de universitati de renume international, Olanda este a doua tara din Europa cu cele mai multe programe de studiu in limba engleza dupa Marea Britanie (peste 1700 de programe);

Sistemul universitar este foarte bine structurat si delimitat strict intre universitati de cercetare (daca doresti sa urmezi o cariera in mediul academic) si universitati de stiinte aplicate (orientate spre practica, daca doresti sa urmezi o cariera in domeniul tau de interes);

Oportunitatea de a alege dintr-o gama variata de domenii, de la Arte si Stiinte umaniste pana la Afaceri, Management, Tehnologie sau Inginerie;

Mediu academic modern si international propice dezvoltarii personale;

Taxe mici de scolarizare (1835 €/an) comparativ cu alte destinatii de studiu, care pot fi acoperite prin accesarea unui imprumut guvernamental. Imprumutul se ramburseaza dupa 2 ani de la absolvirea programului de studiu;

Oportunitatea de a primi o bursa de pana la 500 €/luna daca demonstrezi ca lucrezi part - time legal - aproximativ 30 h/luna;
Cel putin un an de experienta la absovire, intr-o companie multinationala sau intr-o institutie publica internationala.

Mai multe informatii:
http://www.universities.ro/destinatii/olanda.html

Ce trebuie sa faci?
Trimiti un mail cu solicitarea ta la info@iec.ro;

Intri in contact cu un consilier IEC – International Education Center si stabilesti o consiliere fata in fata sau Skype;

Trimiti documentele necesare aplicatiei pentru a fi evaluate, iar primul pas in aplicatia ta este finalizat.

Pentru informatii despre multe alte oportunitati europene, va recomandam sa vizitati site-ul Eurodesk sau sa va inscrieti pe grupul nostru de informare, eurodesk_info.

Primiti acest mesaj deoarece sunteti abonat(a) la AvertiMAIL - buletinul informativ lunar al Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Va rugam sa utilizati urmatoarele modalitati de abonare:
     - daca doriti sa va abonati cu o adresa de yahoo, folositi http://groups.yahoo.com/group/avertimail_anpcdefp/
     - pentru orice alte tipuri de adrese de mail, folositi formularul existent pe http://www.anpcdefp.ro/avertimail.php

Daca aveti proiecte interesante si doriti sa publicati in Avertimail articole despre acestea, daca aveti sugestii si comentarii sau daca doriti doar sa ne scrieti, va rugam sa folositi adresa feedback.avertimail@anpcdefp.ro

Daca doriti sa nu mai primiti aceasta publicatie, va rugam sa trimiteti un mesaj cu subiectul Dezabonare la adresa unregistered@anpcdefp.ro