Potrivit definitiei de pe pagina web a Comisiei Europene, valorizarea inseamna diseminarea si pilotarea practicilor cele mai inovatoare, exploatarea lor in contexte diferite fata de contextul in care au fost implementate initial si incorporarea lor treptata in sistemele formale si informale de educatie si formare profesionala, in metodele folosite de companii si asociatii si in experienta de invatare a fiecarei persoane.
Pe scurt,
Valorizare = diseminare + exploatarea rezultatelor proiectelor.
Rezultate nu inseamna doar produsele finale ale proiectului, ci si practici, procese si experiente (drept pentru care si proiectele de mobilitate pot fi valorizate).
Diseminare = un proces planificat prin care se furnizeaza informatii privind rezultatele proiectelor catre actori cheie.
Exploatare = un proces planificat prin care sa fie convinsi atat indivizii, cat si factorii de decizie sa adopte rezultatele proiectelor si sa le utilizeze in proiecte locale, regionale, nationale si europene.
Multiplicarea sau dimensiunea practica a valorizarii: in acest caz, se urmareste printr-o strategie structurata, ca utilizatorii finali sau beneficiarii sa-si insuseasca rezultatele proiectelor.
„Mainstreaming-ul” sau dimensiunea politica a valorizarii: un proces planificat prin care se incearca integrarea rezultatelor obtinute in politicile locale, regionale, nationale sau europene.