2012-11-28 Premiul Nobel pentru pace acordat UE
Acest premiu reprezinta o ocazie deosebita pentru ca europenii si popoarele din intreaga lume sa constientizeze caracterul special al UE.

Reprezinta totodata o ocazie de a insufla o energie noua mesajului de pace al UE, adeseori perceput ca fiind depasit.

Premiul ar trebui sa serveasca nu numai ca recunoastere a realizarilor trecutului, dar si ca incurajare pentru realizarile prezente si viitoare; este adresat nu numai liderilor si institutiilor, ci tuturor cetatenilor europeni. Intr-adevar, in Europa cu totii suntem interesati de protejarea pacii si a valorilor democratice pentru generatiile viitoare.

Premiul reprezinta si o ocazie de a reaminti activitatea UE de promovare a pacii dincolo de granitele sale si in intreaga lume.

Premiul Nobel pentru pace readuce in atentie cu tarie caracterul special al UE si motivele pentru care trebuie pretuita.

Premiul ar trebui sa fie o sursa de ...:

… MANDRIE
  • pentru extraordinarele realizari ale proiectului european: un continent epuizat in razboaie de-a lungul secolelor, care a devenit un continent unificat prin pace si valori democratice si care este unul dintre cei mai puternici sustinatori ai pacii in intreaga lume. Accentul ar trebui sa se puna in acest caz pe reconcilierea dintre vechii adversari (nu numai Franta si Germania, dar si Germania si Polonia, tarile din Balcani, etc) care in prezent sunt uniti intr-un efort comun de a face imposibil razboiul din punct de vedere politic, facându-l imposibil pe plan material. Nimeni nu ar trebui sa subestimeze forta legaturilor politice care mentin Uniunea noastra.
  • pentru ca este cu adevarat o realizare comuna: nu este numai rodul muncii liderilor si a institutiilor, ci a generatiilor de europeni din atâtea tari (27, si numaratoarea continua!), care au depasit diferentele si au invatat sa se cunoasca mai bine unii pe altii si sa lucreze impreuna. Prin urmare, este intr-adevar un premiu pentru 500 de milioane de cetateni europeni.
… RESPONSABILITATE
  • reamintirea faptului ca Uniunea noastra nu ar trebui sa fie considerata implicita: mentinerea si consolidarea Europei asa cum o cunoastem, unita in pace si democratie, este un efort zilnic, care necesita implicarea si sprijinul tuturor cetatenilor europeni.
  • un apel la responsabilitate adresat liderilor: in mod special in aceste momente dificile pentru Europa, acest premiu reprezinta un apel adresat UE si liderilor nationali sa duca mai departe munca inaintasilor.
… INSPIRATIE
  • pentru viitor si, in special, pentru generatiile viitoare: curajul parintilor fondatori ai Uniunii, munca neobosita de-a lungul generatiilor de a reuni permanent tarile si cetatenii europeni - acestea sunt elementele care ne reamintesc cu tarie ca imposibilul nu este un concept european. Intrucât ceremonia de decernare a premiului Nobel are loc de Ziua internationala si europeana a drepturilor omului si la numai doua zile dupa decernarea premiului Saharov de catre Parlamentul European, este momentul oportun pentru o reflectie asupra drepturilor omului si valorilor democratice.
  • pentru tarile sau regiunile care aspira spre pace: in ciuda numeroaselor rezerve (si fara a avea un ton condescendent), Uniunea Europeana este inca unul dintre cele mai de succes proiecte de mentinere a pacii, demonstrand ca reconcilierea este posibila si ca punerea de acord asupra unui nou inceput poate avea efecte foarte puternice.


AGENTIA NATIONALA
PENTRU PROGRAME COMUNITARE IN
DOMENIUL EDUCATIEI SI FORMARII PROFESIONALE
MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII STIINTIFICE
    ADRESA NOASTRA
Splaiul Independentei, nr. 313,
Biblioteca Centrala a Universitatii Politehnica Bucuresti,
Corp A, etajul 1, Sector 6, 060042, Bucuresti, Romania